Edger Hamer
2018 - week 43

Pakje boter

Of ik vijf dagen een column wil schrijven voor Broadcast Magazine over wat me zoal bezighoudt / blij maakt / verrast / irriteert. Natuurlijk! Bij die laatste sloeg ik al gelijk aan. Niet dat ik me normaal gesproken zo snel aan iets of iemand erger hoor, maar ik ben wel van de nuances.

Wat me irriteert? De vraag of omroepgidsen nog bestaan, die ik met enige regelmaat te horen krijg als ik vertel dat ik hoofdredacteur van de AVROTROS-omroepgidsen TrosKompas en TV Krant ben. Ja, we bestaan nog. Sterker nog, we hebben oplages waar menig tijdschrift vandaag de dag zijn of haar vingers bij zou aflikken.
Van TrosKompas (bouwjaar 1966) gaan nog steeds 190.000 exemplaren elke week de deur uit (goed voor een Top 10 notering) en van TV Krant (gestart in 1991) 70.000 stuks. Oftewel: op jaarbasis 13,5 miljoen gidsen. Lekkere binnenkomer, zo’n getal. Het totale aantal omroepgidsen dat per week wordt verspreid, bedraagt overigens 1,8 miljoen exemplaren, vermenigvuldig dat met 52 weken en het duizelt je. En dan heb ik het nog niet over het bereik.
Maar YouTubers bereiken individueel pas echt gigantische aantallen mensen, hoor ik dan. Enzo Knol heeft twee miljoen subscribers. Absoluut waar, en ik vind dat een superprestatie, heb er met mijn zonen regelmatig schaterlachend naar gekeken, maar hij bereikt mooi niet onze ‘50-plus is hip’-doelgroep.
Nog zo’n standaardvraag: de oplage van omroepgidsen is toch ook stukken minder dan pakweg tien jaar geleden? Ja, dat klopt. Toen hadden we een oplage van bijna twee keer zoveel. Maar zullen we het wel in perspectief van de huidige tijd zien? Kranten hadden tien jaar geleden ook nog oplages van 700.000 stuks en televisiehits scoorden standaard boven de 3 miljoen kijkers. Tegenwoordig doen alleen nog Boer zoekt Vrouw (gisteravond 3,2 miljoen kijkers) en De Luizenmoeder dat.
Het medialandschap is versplinterd, dat weten we allemaal, en in dat licht bezien, doen wij het prima. Oók business wise. Bestaan de gidsen over vijftien jaar nog? Geen idee. Bestaat de Telegraaf dan nog? Alles stopt een keer, V&D, Free Record Shop… Is dat erg? Welnee, hoort bij de toekomst, bijna niets is voor eeuwig.
Maar vooralsnog hoop ik dat we nog jaren onze bladen kunnen maken, want dat doen we als redactie met hart en ziel voor al die lezers. Een omroepgids is een pakje boter, heb ik wel eens gezegd. Als je ervan houdt, gebruik je het elke dag. En dan kan het maar beter lekker smaken. Daar gaan we als team voor, week in, week uit.

Edger Hamer
Hoofdredacteur TrosKompas | TV Krant