Edger Hamer
2018 - week 43

Gans Bauer

Dit is de maand van de budgetten. Hoewel we flink op de centen (moeten) letten, kunnen we het ons nog steeds permitteren om het niveau van onze tijdschriften overeind te houden.

Te veel snijden leidt onherroepelijk tot kwaliteitsverlies en dat merken lezers op den duur echt. Dat vraagt dus om lean & mean denken. Ik besteed derhalve relatief veel tijd aan automatiseringsprocessen die de kosten drukken, maar ook aan het sluiten van deals waar beide partijen zonder veel investeringen beter van worden.
Zo starten we binnenkort met RonReizen in TrosKompas, een rubriek waarin BN’ers hun leukste vakantiebestemming beschrijven, maar ook een voorpublicatie uit een boek is goede, goedkope content en artikelen kunnen uiteraard hergebruikt worden in onze andere gids. Daarmee kunnen we het beschikbare budget in andere lezenswaardige verhalen stoppen.
Programmagegevens zijn vandaag de dag overal te vinden (al moet ik daar wel bij zeggen altijd van beduidend mindere kwaliteit: minder zenders, minder uitgebreid, minder overzichtelijk), dus je moet als omroepgids wel toegevoegde waarde bieden en dat doen we onder meer met een groot aantal columnisten in TrosKompas.
Cynici zeggen vaak dat de mediawereld bol staat van het opportunisme, maar ik ervaar dat totaal anders. Er heerst een enorme mate van loyaliteit naar elkaar. Dat geldt uiteraard voor mijn eigen redactie van wie de meesten er al meer dan tien jaar zitten – het is één grote, geoliede machine -, maar ook voor onze freelance journalisten en columnisten met wie we al jaren samenwerken.
Wil je voor ons schrijven is er maar een voorwaarde, je moet de absolute autoriteit zijn op je gebied. Een A-merk vraagt A-sterren en die hebben we. Zo zat ik recentelijk nog met William Rutten te bomen over de invulling van zijn ‘Foto van de Week’-rubriek voor aankomend jaar. Naast hem schrijven ook Antoinette Hertsenberg, Albert Verlinde (al meer dan 15 jaar onze insider in Hillywood), Freek Vonk, Jill. dierenarts Hans van Voorst en nostalgie-expert GT Rovers voor ons.
We hebben ook een nog Quest-rubriek en als strip de beste van Nederland, Donald Duck, die speciaal voor ons tv-gerelateerde BN’er-verhalen maakt. Geheel op zijn Ducks, want wie anders bedenkt strips als Gans Bauer, Eend Vandaag, Twan Muijs…
Wat de BN’ers in kwestie ervan vinden? Ik krijg zelfs met enige regelmaat verzoeken binnen, of ze ook niet een keer aan de beurt zijn. Is het eindelijk zover, dan vragen ze de pdf van de strip op om in te lijsten. Zo kweek je als tijdschrift nog eens goodwill. Voor 2019 hebben we deze deskundigen wederom aan ons blad verbonden en daar zijn we ongelooflijk trots op.

Edger Hamer
Hoofdredacteur TrosKompas | TV Krant