Edger Hamer
2018 - week 43

Cassette-cast

Deze week werk ik op de kop af dertig jaar in de media (zou het goed ingevoerde Broadcast Magazine dat geweten hebben?). Professioneel gezien dan, want daarvoor was ik hobbymatig al met van alles en nog wat bezig.

Het zat er blijkbaar al vroeg in bij me, want al vanaf jongs af aan verslond ik media / entertainment. Ik keek naar Toppop en Countdown, las de kranten (dat deed je als tiener nog), luisterde naar VARA’s Verrukkelijke 15 en de Avondspits en las alles over mijn favoriete groep Queen in de Hitkrant. Ik wilde zanger worden, dj of schrijver.
En dus ging ik aan de slag. Omdat ik een badkamerstem heb en dus nooit een popster zou worden, ging ik werken als disjockey bij een piratenstation. Elke zaterdag op de fiets naar het erf van boer Bert waar, ver weggestopt voor de Radio Controle Dienst, achter de schuren een afgetakelde caravan stond. Ik was de eerste die uitzending had en als het flink gevroren had, moest ik eerst warme koffiepotten op de cassettedecks zetten om ze te laten ontdooien.
Zo voorkwam ik dat hits in een 33 toerenversie de ether in werden geslingerd. Herkenbaar, radiomakers? Ik sloot me aan bij AVRO’s Minjon. Ook al was dat maar een blauwe maandag, ik werd wel uitgekozen om een uitzending op Radio 2 te verzorgen om 6.00 uur ’s ochtends. Het is waarschijnlijk het meest slaapverwekkende programma aller tijden geworden, want ik dacht dat iedereen op dat tijdstip nog moest ontwaken.
Dus veel ballads, een receptje voor kamille thee en blijkbaar nog geen benul van de halve wereld die allang wakker was, want als tiener slaap je per definitie lang uit. Maar ik leerde er van. Met mijn buurjochie Pierre van zes maakte ik mijn eigen Weeshuis van de Hits onder de naam Horizon (afgeleid van Morrison). Beter goed gejat dan…
Radioshowtjes van een half uur op een cassettebandje opgenomen die ik dan een flink aantal keer kopieerde en in de buurt rondbracht. On demand te beluisteren zeg maar, bij mijn eigen doelgroep. Na de Academie voor de Journalistiek ging het snel; freelance journalist bij de Kamper Courant, een vaste baan bij Avrobode / TeleVizier, elf jaar communicatie bij RTL en SBS en de laatste vijftien jaar hoofdredacteur van TrosKompas en TV Krant met daarbij de nodige uitstapjes als radioprogramma’s maken, boeken schrijven, boeken uitgeven en noem maar op.
Ik vind alle media leuk en probeer dan ook van zoveel mogelijk van alle facetten mee te snoepen. Drie decennia in het vak, er is nogal wat veranderd. Als je ziet welke (technische) mogelijkheden er vandaag de dag zijn om media te bedrijven, fascinerend. Naast de usual suspects kun je vandaag de dag je ei kwijt in/op digitale magazines, social, mobile, blogs, vlogs, YouTube-kanalen, online radiostations, apps…
Wat een heerlijke luxe. Laatst werd ik gevraagd om een podcast over Queen op te nemen voor het platform We Speak Music. Prachtig om te doen! Ik moest toch even aan mijn Horizon-radioprogramma’s van toen denken, dat was achteraf best vooruitstrevend die ‘cassette-cast’…

Edger Hamer
Hoofdredacteur TrosKompas | TV Krant