Dunja Engelbracht
2017 - week 45

Niets bijzonders

Door mijn werk kom ik nog eens ergens. Goed, de helft van de tijd zit ik wél op kantoor, maar vaak genoeg maak ik een rondje langs verschillende redacties, begeleid ik onze talenten als ze aanschuiven bij een talkshow, of sta ik op de set tussen de bruidsjurken om met pers een tof behind the scenes item te maken. Maar het valt bijna in het niets vergeleken bij de mannen en vrouwen die in de haven van Rotterdam werken. Wat zij doen, is pas écht bijzonder.

Want wie kan zeggen dat hij op 60 meter hoogte luncht, een boutje aanschroeft onder water of 89.999 ‘collega’s’ heeft? Juist: de havenarbeiders. In een nieuw seizoen van De Haven van Rotterdam volgen we deze bijzondere karakters en wordt mooi in kaart gebracht hoe de verschillende ‘helden van de haven’ met elkaar samenwerken. En deze serie geeft van begin tot eind een goed inzicht in de grootse en technische processen van de haven.

Aangezien de serie aankomende zondag start stonden de afgelopen weken en deze week dan ook volop in het teken van dit programma. Van een fotoshoot met enkele van de havenarbeiders en het actief pitchen bij de redacties, tot het opzetten en begeleiden van interviews. Voor een interview met VICE vertelde duiker Dion over zijn werk. Nederland telt veel sportduikers, maar hij is een van de 500 beroepsduikers in Nederland.

Intrigerend om zijn verhaal te horen en hoe zijn dag wordt ingevuld. Een kadewand repareren onder water? Geen probleem. Omdat het water zo troebel kan zijn dat je geen hand voor ogen ziet, fungeren zijn handen ook als ogen. Soms met gevaar voor eigen leven. Niet alleen ik, maar ook de journalist was onder de indruk. Terwijl je toch zou denken dat de mannen van VICE wel iets gewend zijn.

Al deze mannen (en vrouwen) hebben stuk voor stuk een gaaf beroep en toch vinden ze het zelf niets bijzonders. Maar dat is het wél. Als ze eenmaal beginnen te vertellen, gaat er een wereld voor je open. Het verbaast mij dan ook hoe moeilijk het is om hier veel media-aandacht voor te krijgen. Een gemiste kans! Iedereen kent de haven, maar niemand weet precies wat zich daar allemaal afspeelt.

Reden genoeg om hier juist aandacht aan te schenken en de ‘helden van de haven’ aan het woord te laten. Het eerste seizoen werd vorig jaar erg goed ontvangen door de kijker en stiekem hoop ik dat jullie na het lezen van deze column zondagavond om 21:00 uur voorbij de 10 zappen en inschakelen op Discovery…

Dunja Engelbracht
Press & Communications Executive Discovery, TLC & ID Benelux