Helen Meijer
Manager Educatie Beeld & Geluid
2022 - week 36

Modernste media-educatie ter wereld

Vandaag hoorde ik het weer. Of het nu om een mediaprofessional gaat, een student journalistiek of een sollicitant. Op de vraag “Wanneer was je eerste contact met Beeld & Geluid?” antwoorden ze steevast:Tijdens mijn schoolreisje.En dat terwijl het museum al geruime tijd geen schoolreisjes meer ontvangt.

Gelukkig komt daar verandering in. Begin volgend jaar is het zover: het eerste interactieve Mediamuseum ter wereld gaat open. Alle leerlingen in Nederland zijn dan welkom in Hilversum om hun leven in de media te vieren. Hoe dat eruitziet? Misschien wel zo:

‘Langzaam komt de bus tot stilstand. Zodra de deur opent, stormen zestig springerige brugklassers op de entree af. Daar ligt de rode loper al uit en klinkt luid applaus. Welkom! Eerst een leuke en interactieve workshop van de vrolijke museumdocent over mediawijsheid. En daarna, eindelijk, recht op de spannende exhibits af. Links en rechts lopen al groepjes leerlingen met een tablet langs vijf thema’s: delen, informeren, verkopen, vertellen en spelen. Een aantrekkelijke verhaallijn helpt met de verwerking van wat ze net gezien hebben. Vragen als ‘Hoe komt het dat je steeds maar door blijft kijken bij een goede serie?’ zetten hen aan het denken’.
‘Na een onvergetelijke en leerzame dag, stappen de brugklassers druk napratend weer in de bus. Onderweg delen ze meteen op Insta en TikTok de meest hilarische video’s. En ’s avonds aan tafel struikelen ze over hun woorden als ze hun enthousiaste verhalen over media aan hun ouders vertellen’. 

We werken er de komende maanden keihard aan om deze droom waar te maken. Om met elkaar het modernste en populairste media-educatieaanbod ter wereld te ontwikkelen. Ik kan niet wachten totdat ik de vrolijke gezichten van al deze leerlingen zal zien! 

Helen Meijer
Manager Educatie Beeld & Geluid 

De week van Helen Meijer

Manager Educatie Beeld & Geluid
2022 - week 36