Frederique Buining
2023 - week 19

Mijn generatie

Mijn generatie is de generatie die van de basisschool thuiskwam en de buis aanzette voor Het Huis Anubis. Iets ouder waren we toen we op vrijdagavond op de bank met een bakje M&M’s The Voice of Holland keken.

Tegenwoordig is het de generatie van de Bachelorette. In mijn geval kijk ik dat met negen vrouwelijke huisgenoten op de bank in ons Rotterdamse stekkie. ‘Het panel’ noem ik ze ook wel, omdat ik aan hun kijkgedrag precies kan afmeten wat deze doelgroep het liefst kijkt.
Deze doelgroep, waar ik deel van uitmaak, weet amper nog hoe een afstandsbediening werkt. Wij kijken liever series op veel te kleine schermpjes. Alleen. Verschillende zenders en omroepen zijn voor de meesten van ons een groot mysterie. Wel kennen we alle streamingplatforms.

Over de strategische gevolgen van de komst van deze platforms voor grote contentproducenten zoals EndemolShine Nederland, schreef ik mijn scriptie. Ik vind deze ontwikkeling razend interessant. Hoewel er qua content wat mij betreft amper verschil bestaat tussen wat we op tv of op de streamers kijken, is het kijkgedrag natuurlijk heel anders. Nog interessanter, streamers brengen veel data over dit kijkgedrag met zich mee. Ik ben nieuwsgierig naar hoe deze data de komende jaren het formatontwikkelingsproces kan verrijken.

Mijn dagen bestaan regelmatig uit meetings en brainstorms over bestaande en nieuwe formats. Ook het maken van de ‘decks’ voor deze programma’s houdt mij bezig in voorbereiding op pitches bij onze klanten: zenders, omroepen of streamingplatforms. In deze meetings is ruimte, waardering en respect voor de inbreng van alle generaties.
De gemêleerde groep mensen met wie ik werk, bestaat uit zeer ervaren mensen uit televisieland, maar ook jong en nieuw talent. Ik ben ervan overtuigd dat door deze ‘gouden’ combinatie de beste producten tot stand komen. Zo leer ik collega’s hoe je TikTok gebruikt en leer ik programma’s zoals de Soundmixshow en In De Hoofdrol kennen. Kan mijn generatie nog veel van leren.

Frederique Buining
Junior Creative bij EndemolShine Nederland