Frederique Buining
2023 - week 19

De magie van televisie

Het is vrijdag! Hoewel deze dag vaak begint met een paracetamol, door de donderdagmiddagborrel op werk, is vandaag een feestelijke dag. 

Het is de verjaardag van mijn moeder! Dus ga ik vandaag natuurlijk terug naar de parel van ‘t zuiden, Breda, waar ik ben opgegroeid tussen de beste worstenbroodjes en verkleedkleren die altijd naar bier blijven ruiken.
De werkweek zit er weer op. Terwijl ik de laatste zinnen van deze column schrijf, denk ik nog even: wat heb ik toch eigenlijk een leuke baan. Het Nederlands Dagblad schreef in 2007 in dikgedrukte letters ‘De magie van tv is afgenomen’. Ik zeg hierbij hardop dat ik het daar niet mee eens ben.
De magie van televisie, het onbereikbare van zo’n grote studio, achter de schermen werken, het intense geluk als een format werkt, de presentatoren, het blijft voor mij magie. En dat zou zo moeten blijven. Hoewel de All You Need Is Love Kerstspecial in de ruimte naast mijn kantoor wordt gemaakt, huilen mijn moeder en ik nog steeds even hard bij elke hereniging.

Het mooiste van mijn vak is dat je bij de eerste uitwisseling van prille ideeën bent en vervolgens – vaak ruim een jaar later – deze hersenspinsels in één van de grootste studio’s van de Benelux tot leven ziet komen. Vaak gaat het om een programma waar je zelf aan mee hebt gewerkt en soms gaat jouw idee zelfs reizen, zoals ze dat noemen als een format aan meerdere landen wordt verkocht.
Als dat lukt ben je binnen no time alle teleurstellingen (ideeën die in de prullenbak belanden) weer vergeten. Vervolgens kijk je thuis op de bank naar de tv of op je kleine schermpje naar dat programma – hopelijk met heel veen andere mensen – en dan bekruipt je toch een gevoel van trots; de magie van televisie.

Frederique Buining
Junior Creative bij EndemolShine Nederland