Patricia van Rijswijk
2019 - week 24

Mediabaas

“Als je baas mag worden van de door jou gekozen media, wat zou je dan als eerste willen veranderen?” Dit is een van de vragen waarmee stagiaire Industrial Design Evy en collega Dominique de afgelopen weken basisscholen in het land hebben bezocht.

Dit najaar gaan we met Beeld en Geluid voor het eerst naar scholen in het hele land toe. We nemen kinderen mee op ontdekkingstocht door het medialandschap, laten ze kennismaken met de schatkamers (het archief) van ons instituut en leren we ze kritisch en bewust met media om te gaan.

Nu kunnen wij van alles bedenken, maar nog liever ontwikkelen we dit product met de doelgroep samen. Door te praten en opdrachten te doen samen met kinderen van groep 7 en 8 nemen we een kijkje in hun mediawereld. Vandaag mag ik mee naar een basisschool in Amsterdam Zuid-Oost.

De kinderen van deze school weten wel raad met ‘de mediabaas-opdracht’. Een van de jongens zou baas van FIFA 20 willen zijn. Dan zou hij ervoor zorgen dat je twee keer met hetzelfde team tegen elkaar kan spelen en dat die poppetjes zo raar aan het lopen zijn, dat moest toch echt maar eens veranderen. Hij krijgt bijval van zijn klasgenoten. Het schijnt een thema te zijn.

Meiden uit deze klas maken zich zorgen om de soms nogal nare reacties van mensen op TikTok. Voor de oudjes onder ons, dit is hele populaire social media app waarmee muziekvideo’s gemaakt en gedeeld kunnen worden. Een meisje zou een anti-pestknop aan de app toe willen voegen waarmee mensen die nare dingen zeggen een time-out kunnen krijgen en na drie keer verwijderd worden.

Wanneer ik de Wikipedia van TikTok erbij pak, lees ik dat er veel kritiek is op deze app en ben ik geneigd te roepen ‘blijf er van weg!’ Maar ik weet dat dit voor kinderen niet zo werkt, want wat is er mis mee om met je vrienden muziekvideo’s te maken? Groot gelijk hebben ze, lekker blijven doen. En wanneer je zo mediawijs bent als dit meisje nu al is, kan je weinig gebeuren.

Patricia van Rijswijk
Programmamanager onderwijs bij Beeld en Geluid

De week van Patricia van Rijswijk

2019 - week 24