Eppo van Nispen tot Sevenaer
Algemeen directeur Beeld en Geluid
2021 - week 40

Lang leve de keukentegelwijsheid

‘Als je niet weet waar je naartoe moet, kijk dan waar je vandaan komt’ is een oude Afrikaanse keukentegelwijsheid. Een waarheid als een Friese stamboekkoe. Vooruitkijken is waar het deze Dutch Media Week over gaat.

En daar zal het elke Dutch Media Week over gaan. Wel met een thema. Nu dan dus die menselijke kant of beter, maat, in goed Nederlands: Be Humane. In de talkshow van Humberto ging het over de dagelijkse onvoorstelbare bak data die onze menselijke maatschappij uitspuugt. En daar kan en moet je wat mee. Bijvoorbeeld met algoritmen die in de vorm van een robot nu al aan stervensbegeleiding doen.

Dat is niet uit gekkigheid maar uit pure noodzaak. Te veel taken en te weinig mensen om die taken uit te voeren. Nog even en ik word als liefhebbende echtgenoot zo maar vervangen. ‘Be Humane’ app ik mijn thuisfront meteen. Nederland blijkt goed in die data. Prachtige verhalen. Zo laat het Larense iVent Mobile NBA-basketballers vanuit hun eigen privévliegtuig 10 km hoog en 1000 km/pu snel wereldwijd internetten en hun social media bijhouden.

Niet veel later begon het grote feest van het honderdste, wat zegt u, ja honderdste Cross Media Café, georganiseerd door Media Perspectives en Beeld en Geluid. Onder leiding van de Grand Lady van de CMC tatatatata… Monique van Dusseldorp. Al vijftien jaar zorgt zij dat dit the place to be is als je echt wil weten waar en wat media vermogen nu en in de toekomst.

Als honderd-kerige werd er nu toekomst gedroomd. En niet zomaar een beetje toekomst gedroomd, maar met een dreamteam van grootheden die hun sporen in de digitale wereld ruim hadden verdiend. Aan het eind kreeg deze Archivaris van Dienst de honderd CMC’s officieel in zijn archief aangeboden. De eerste menselijke brok in de keel.

Monique werd als verrassing bekroond door wethouder Kuipers met een speciaal voor haar geschreven en aan haar opgedragen gedicht door de stadsdichter uit Hilversum, Charlotte de Raad. De tweede brok in de keel. Vrolijk weggeproost tijdens de na-sta in ons eigen BenG café. Maar er zou nog een derde brok komen.

De schuldigen: Retro Radio Live in de Gooische Brink. Good (G)old Ad Bouman ofwel De Meester is de aanstichter van dagelijks twee uur menselijke muziek. Be Humane in optima forma. Hier wordt gedraaid op de oude oorspronkelijke Hilversum 3-dj set. En dj’s uit die tijd. Rob Stenders, Tineke de Nooij, Gerard Ekdom, Paul van der Lugt, Erik de Zwart, Adje Roland, Jan van Veen, Gijs Staverman. Door het virtuoze technische werk van Niels Zack en Dennis van Benthem lukt het echte plaatjes te laten draaien.

Als je nog niet weet waar je naartoe moet, is het goed om hier te kijken waar we vandaan komen. Lang leve de keukentegelwijsheid.

Eppo van Nispen tot Sevenaer
Algemeen directeur Beeld en Geluid

De week van Eppo van Nispen tot Sevenaer

Algemeen directeur Beeld en Geluid
2021 - week 40