Ramon Duivenvoorden
2018 - week 19

Jetlag

Na een nachtvlucht vanuit Panama kom ik vandaag aan op Schiphol. Hotels en vliegvelden zijn vertrouwd terrein nadat ik de afgelopen jaren als CEO van Vigour veel op reis ben geweest voor internationale evenementen en om buitenlandse klanten en investeerders te ontmoeten.

Als je twee tot drie weken per maand onderweg bent, is het lastig om een normaal ritme vast te houden. Als ik een enkele keer in twee weken Amsterdam – Dubai – San Francisco – Los Angeles – New York – Amsterdam moet vliegen, dan is dat natuurlijk sowieso zwaar. Maar voor mijn gebruikelijke trips naar de VS ben ik inmiddels gewend aan de tijdverschillen en heb ik steeds minder last gekregen van jetlag.
Om de impact van het reizen op mijn energie en prestaties zo goed mogelijk te managen, houd ik een aantal basisregels aan. Ten eerste haal ik geen gemiste slaap in als ik overdag aankom. Als ik bijvoorbeeld land in Los Angeles en het is inmiddels diep in de nacht in Nederland ga ik liever even over het strand wandelen, op het balkon van ons kantoor een kop koffie drinken of een uurtje surfen. Zonlicht, sporten en gezond eten zijn het beste medicijn tegen een jetlag!
Hetzelfde doe ik wanneer ik na een nachtvlucht terug in Nederland ben. Niet mijn bed in maar direct naar kantoor. Daar kom ik de dag het beste door omdat er na een reis gegarandeerd veel vragen, uitdagingen en ideeën op me wachten. Mijn belangrijkste meetings plan ik na lange reizen het liefste niet op de dag dat ik op mijn bestemming aankom zodat ik me goed kan concentreren als het nodig is.
Verder gebruik ik lange vluchten vooral als waardevolle tijd om dingen te doen waar ik normaal niet aan toe kom. Ik lees artikelen en rapporten die ik bewaard heb, bereid meetings en presentaties voor of werk mijn email achterstand weg. Vandaag heb ik een nachtvlucht, dus dat wordt een paar uur mails doornemen en dan slapen. Als ik vanmiddag aankom, is het prachtig weer in Nederland en dat zal hopelijk de overgang naar het werkende leven na mijn mini-sabbatical verzachten. Al weet ik niet zeker of ik mij aan mijn eigen advies ga houden om uit het vliegtuig direct naar kantoor te gaan…

Ramon Duivenvoorden
Managing Director 24i Media USA

De week van Ramon Duivenvoorden

2018 - week 19