Suus Ruis
Journalist, auteur, scenarioschrijver en RTV-kenner
2021 - week 46

Ingewikkeld

Als voormalig productiemeisje vraag ik me regelmatig af of makers oprecht denken dat een programma er leuker/ beter/ kijkwaardiger op wordt als je het ingewikkelder maakt.

Neem Expeditie Robinson, het enige lineaire tv-programma dat ik samen met mijn puberzoon kijk. Hij had onlangs een aflevering gemist en vroeg aan mij wie er uit was. “Ik heb werkelijk geen flauw idee”, antwoordde ik.

Ik had het wel gekeken, maar ik was (en ben) het spoor volledig bijster. Als je wordt weggestemd, is er namelijk altijd wel een reserve-eiland waar je de expeditie kunt voortzetten, meestal met John de Bever als buurman. Het aantal kandidaten staat as we speak nog op een stuk of dertig (ongeveer).

Het zou me niets verbazen als we komend weekend op de valreep worden geconfronteerd met nóg een eiland, waar (denk hier Nicolette Kluijver met een twinkel in haar ogen bij) ‘in het diepste geheim’ nóg vijftien mensen tegelijkertijd aan hun expeditie zijn begonnen. Verrassing!

Hoe men er toch binnen vier weken – er zal toch ooit een einde aan moeten komen? – voor gaat zorgen dat er drie finalisten overblijven? Alles gaat dit seizoen anders, dus ik vermoed dat bij wijze van onverwachte wending ineens álle resterende bewoners van alle 43 nog actieve eilanden tegelijk naar huis worden gestuurd en alleen de drie mensen op winnaarseiland de finale mogen spelen.

Het zou een spectaculair einde zijn van een ietwat warrig en zeer ingewikkeld en onbegrijpelijk seizoen. Misschien kunnen we het volgend jaar weer gewoon simpel houden.

Suus Ruis
Journalist, auteur, scenarioschrijver en RTV-kenner

Foto: Mark Uyl

De week van Suus Ruis

Journalist, auteur, scenarioschrijver en RTV-kenner
2021 - week 46