Suus Ruis
Journalist, auteur, scenarioschrijver en RTV-kenner
2021 - week 46

Bloemschikken

Als ik Bekende Nederlanders interview, vind ik het leuk om te vragen naar hun verborgen talent. Iets raars of onverwachts waar ze heel goed in zijn. Meestal zijn ze door die vraag van hun stuk gebracht, wat ik best snap want het heeft natuurlijk geen barst te maken met de nieuwe serie, film, show of single die ze dienen te promoten.

Als ze beginnen te stotteren, geef ik ze een voorbeeld uit mijn eigen levenssfeer om ze op weg te helpen. Ik kan bijvoorbeeld heel goed bloemschikken. Als ik bij de bloemenjuwelier in het Gooische Laren een heel rare combi verzin, hoor ik bij het weglopen altijd iemand achter me tegen de winkelier zeggen: “Ik wil wat zij had.”

Naast wonderlijke doch beeldschone boeketten samenstellen, kan ik ook heel goed dominobouwen. Snel ook. Maar dát voorbeeld geef ik nooit, want heel vreemd is die skill niet. Voordat ik de overstap maakte naar de journalistiek, werkte ik namelijk meerdere jaren achter de schermen bij televisieprogramma’s – de laatste jaren als productieleider bij Domino Day. En dan heb je weleens tien minuten over waarin je wat stenen neerzet.

Het was een dubbel gevoel, toen vorig jaar bekend werd dat Domino Day zou terugkeren. Superleuk, maar onverteerbaar dat ík daar niet zou rondlopen. ‘Dan stap je toch weer even terug?’ zou je kunnen vragen, maar dat is geen optie. Ik verliet televisieland eind 2007. Toen hadden we nog VHS’jes, zeg maar. Editen deden we met een schaar. Alleen in technisch opzicht zou ik het geen tien minuten volhouden.

Maar goed, Domino Day ging alsnog niet door. Iets met een virus. Nu gaat RTL binnenkort de Domino Challenge uitzenden, waarbij de mooiste domino-bouwwerken worden gemaakt. Ik zou me natuurlijk kunnen opgeven. Ik zou vet winnen. Nee, ik doe het niet. Als je eenmaal maker bent geweest, kun je nooit meer kandidaat zijn.

Ik blijf wel bloemschikken. Tip: hortensia’s en XL rozen zijn leuk samen.

Suus Ruis
Journalist, auteur, scenarioschrijver en RTV-kenner

Foto: Mark Uyl

De week van Suus Ruis

Journalist, auteur, scenarioschrijver en RTV-kenner
2021 - week 46