Stijn Ouwehand
Senior Creative Simpel Media
2020 - week 17

Het mooiste vak

Volgend jaar zit ik 25 jaar in het vak. Best lang voor iemand van 26. Althans, voor iemand die zich nog geregeld 26 voelt.

 

Na de Filmacademie werd ik redacteur bij John de Mol Produkties voor Over de Roooie, met Wendy van Dijk en Matthias Scholten. Maar toen stond Format Factory, dat ik samen met vriend Jeroen Vuyk had opgericht, al een jaar ingeschreven bij de KvK. Dat was in 1996. We ontwikkelden dag en nacht, leefden van de opties die we verkochten en soms kwam er een pilot. De Babysitter met Henny Huisman werd ons meest bekeken werk.

Nu, bijna 25 jaar later, ben ik nog steeds formatontwikkelaar. Op dit moment bij Simpel Media, waar ik met een klein, maar effectief ontwikkelteam ongelooflijk veel plezier heb. Wat ontwikkeling zo boeiend maakt, is dat je alles in het leven kan gebruiken. Alles is relevant. Elke ervaring, observatie of gedachte – alles kan de basis zijn voor een nieuw format. Mooi, lelijk, leuk of niet – alles is inspiratie: een magische cyclus van inbeelden en uitschrijven, van woorden tot daden.

Formatontwikkelaars zijn vertalers. We vertalen het leven naar verhalen. Zo werden de woorden ‘Cocaine Yogi’ uit de krant vertaald in The Cocaine Trail op televisie. En het uiterlijk vertoon op Tinder in Adam zkt. Eva, waar de kandidaten zónder veren hun paringsdansje moeten doen.

Alles is te vertalen naar een verhaal. En elk verhaal is te vertalen naar een format. Of het nou nog nooit is gedaan of al duizend keer – het kan, altijd. En als je de gouden sleutel van het ‘hoe’ nog niet gevonden hebt, betekent dat niet dat die er niet is. Het betekent alleen dat je aan het werk moet. Ontwikkelen dus. Het mooiste vak ter wereld.

Stijn Ouwehand
Senior Creative Simpel Media

De week van Stijn Ouwehand

Senior Creative Simpel Media
2020 - week 17