Alain Dikken
Solutions Consultant NEP
2021 - week 04

Flypack 4

Toen ik in 2019 begon op de R&D-afdeling bij NEP was een van mijn eerste interne projecten het ontwikkelen en bouwen van een nieuwe Flypack. Een Flypack is een mobiele regieset gebouwd in een paar flightcases waarmee je een volwaardige meercamera-productie kunt draaien. Eigenlijk een regiewagen in een kist.

Vanuit de markt was veel vraag naar een meercamera-oplossing voor zowel live televisie als een livestream die flexibel was en op verschillende locaties kon worden ingezet waar geen vaste regie aanwezig is. De Flypack moest niet alleen mobiel zijn, maar ook zo ontworpen dat hij comfortabel, licht en stevig was.
Gelukkig had ik als voormalig cameraman al veel ervaring met verschillende multi-ENG en compacte regieoplossingen. Daarbij waren de setmogelijkheden echter beperkt, je moest altijd een lange bouwtijd incalculeren en het comfort was niet te vergelijken was met een ‘echte’ regiewagen. Dat moet dus anders, dacht ik meteen!

Uiteindelijk had ik met een stel enthousiaste collega’s al snel een blauwdruk liggen. Alle apparatuur was met zorg uitgekozen waarbij de perfecte match tussen prijs en kwaliteit leek te zijn gevonden. Daarna volgde al snel het dilemma: technisch hadden we het plan op orde, maar wat is een Flypack zonder flightcase?
Gelukkig kwam toen meteen de redding, want we namen in dezelfde tijd Facility House over. Zij hadden al een Flypack, waarvan de kist fantastisch was. Aan alles was gedacht, van het juiste werkblad tot de juiste kijkhoogte en afstand tot de schermen, keurige speakers, mooie verlichting en een bureau waar menig thuiswerker jaloers op is. Snel werd besloten ons technisch plan te laten aansluiten bij het ontwerp van deze kist. De Flypack 2 werd toen kort daarna geboren.

De hele zomer gingen we ermee on tour langs allerlei festivals. Geen enkele klus was hetzelfde met steeds weer een andere uitdaging, maar het plezier was elke keer even groot. Toen ik na de eerste festivalzomer gebeld werd of ik het ook aandurfde met de set naar het buitenland te gaan zei ik meteen ‘ja’.
Het moest een tien-cameraregistratie in Saoedi-Arabië worden. En klein detail: het vliegtuig vertrok over 48 uur. Met een groot team collega’s hebben we toen in no time alles op pallets gezet en niet veel later kon ik de set, tussen het zand van de woestijn, voor het eerst zien werken na een echte vlucht. Vliegen met de Flypack, het voelde beter dan ooit.

Inmiddels hoef ik niet uit te leggen dat corona het werkgebied van deze sets enorm heeft verkleind aangezien alle evenementen niet doorgaan. Toch hebben we inmiddels de Flypack 3 al enige tijd in gebruik en is ook de Flypack 4 bijna klaar. Je vraagt je dan haast af wat er veranderd is sinds het eerste ontwerp.
De grap is: eigenlijk helemaal niets, ze zijn alle drie identiek. Ondanks dat er inmiddels bijna geen festival meer is, op de paar livestreams na dan die we doen, is het werk onverminderd groot voor de sets. Iedereen wil tegenwoordig lean and mean produceren.

De kleine footprint van zo’n set vinden producenten vaak een voordeel en eerlijk is eerlijk, je kunt zo’n set met veel minder technici bemannen. De Flypacks worden daarnaast volop gebruikt voor de tientallen webinars die wij per maand voor onze opdrachtgevers doen. Ik ben erg benieuwd wanneer ik de Flypack 5 moet gaan bouwen…

Alain Dikken
Solutions Consultant NEP

De week van Alain Dikken

Solutions Consultant NEP
2021 - week 04