Maurits Spijkerman
2019 - week 42

Fittie in de gym: #Fitgirls

Vroeger voelde ik me altijd enorm onzeker in de sportschool. En ik maar denken dat ik de enige was. Toen we het eens bespraken aan de lunchtafel gaf iedereen toe zich weleens onzeker te voelen in de gym. Precies dit uitgangspunt vormde de basis voor de nieuwe webserie #Fitgirls.

De eerste webserie van PowNed waarvan aanstaande vrijdag de eerste aflevering online komt op het YouTube kanaal van NPO 3. Een ode aan iedereen die streeft naar perfectie. Een perfect lijf, een perfecte foto en een perfecte lover. Dat lukt natuurlijk nooit helemaal en juist dat willen we laten zien. Dat iets minder perfect zijn ook goed is.

Als Creative Producer vind ik dat een sterke boodschap, goed om dat -naast alle gekte en comedy- subtiel mee te geven. Iets waar ik achter sta. Waar ik in geloof. Maar als ik naar mezelf kijk trap ik in precies dezelfde valkuil; ook ik wil een perfecte webserie afleveren. Help?! Wat nu.

Toen ik twee jaar geleden in de luwte de serie de Slet van 6VWO ontwikkelde was dat een heerlijk proces. Echte voorbeelden waren er niet, we waren met een fantastisch team aan het pionieren en waren al blij als we totaal misschien 100.000 views zouden halen. Dat werden er uiteindelijk meer dan 10 miljoen. Het lukte ons om het tweede seizoen nog succesvoller te laten zijn dan het eerste. Zelfde schrijver, zelfde regisseur, zelfde baas; fijn!

En dan begin je opnieuw. Op zoek naar een nieuwe uitdaging bij een nieuwe producent ga je op zoek naar een nieuw team. Een schrijver en regisseur zoeken waarmee het klikt (shoutout naar Nasja Covers en Joosje Duk). We stellen een cast samen en alles loopt op rolletjes. Trots ga ik naar de eerste draaidagen en geniet van de sfeer op de set. Tot het moment dat je de eerste ruwe montage ziet. ‘Ik heb zelf een voormontage gemaakt, de muziek moet er nog onder, de editor gaat er volgende week aan beginnen’, staat in de begeleidende mail. Professioneel als ik ben zeg ik: ‘Daar kan ik wel doorheen kijken’.

Ik kijk de voormontage en moet lachen, vind het er goed en mooi uitzien, maar merk dat ik zodra de aflevering is afgelopen opeens onzeker word. Het moet perfect. En dat is het in deze eerste opzet nog niet. Dat kan ook niet, maar ik kon daar toch zo goed doorheen kijken?! Ik besluit mijn gevoel te delen met mijn baas Jeroen. Als ik het met iemand wil delen, dan is het wel met hem. Even voelde ik me weer die onzekere jongen uit de sportschool. Hij vertelt me dat hij mijn drang naar perfectie en het hoogst haalbare begrijpelijk vindt, maar dat het nog veel te vroeg is om daar nu onzeker van te worden. Dat weet ik natuurlijk ook wel, maar toch wilde ik het even delen. Een webserie maken is een fantastisch proces, maar ook een uitdaging. Met een ‘smart budget’ moet je keuzes maken en dat is niet altijd even makkelijk. Na het zien van de montage vroeg ik me af of ik wel de juiste had gemaakt. Jeroen geeft me het advies om al mijn twijfels of gedachtes over de montage op te schrijven in een boekje. ‘Kijk er dan over drie weken nog eens naar’.

We zijn drie weken verder. De editor is klaar en opnieuw bekijk ik de desbetreffende aflevering. Het ziet er fantastisch uit en ik moet opnieuw hard lachen. Ik ben trots. Ik sla het boekje open en lees mijn twijfels van drie weken daarvoor. Daar moet ik nog harder om lachen. De twijfels heb ik niet meer en vraag me af waar ik me zo druk over maakte. Missie geslaagd. En of het perfect is? Ik heb geleerd dat mijn streven naar perfectie te vroeg in het proces het echt niet altijd beter maakt. Door het team de ruimte te geven en te vertrouwen dat het goed komt kunnen zij excelleren en hoef ik slechts wat bij te sturen. Leren vertrouwen dat het goed komt, deed ik dat ook maar in de sportschool, dan was ik nu misschien een mega fitte dude geweest. Maar zoals de moraal van de serie; je kan niet alles hebben. Leer tevreden zijn. Ik heb namelijk wel een mega leuke liefde, kan een best aardige selfie maken en heb een webserie ontwikkeld waar ik heel erg trots op ben!

Maurits Spijkerman
Creative Producer NewBe