Marlin Mastenbroek
Head of Productions Northern Europe bij Paramount
2022 - week 24

Ex on the Beach op de Canarische eilanden

Een paar jaar geleden hadden we op het MTV kantoor in London een bijeenkomst van alle makers van MTV’s Ex on the Beach wereldwijd. 14 landen waren aanwezig. In 14 landen zijn er mensen ieder jaar op zoek naar de ideale zonnige locatie, luxe villa, beetje afgelegen, zwembad, genoeg ruimte, maar niet teveel hoekjes waar je camera niet bij kan

Uiteraard een goede backstage ruimte en crew in een hotel dichtbij. Oh ja, en een strand is ook handig, met Ex on the Beach als programmatitel. Ieder jaar waren er 14 producenten en productiemanagers wereldwijd op zoek naar dat zelfde plekje. Vanuit hetzelfde bedrijf. Daar ontstond de wens voor een HUB, een gezamenlijke villa.

In 2021 werd de eerste opgestart, onder leiding van Amerikanen, in Colombia. De Latijns Amerikaanse markt is ontzettend groot op reality gebied. De kosten relatief laag. De eerste HUB werd ontwikkeld. Dat Colombia wat onrustig werd qua locatie, maakte dat het Amerikaanse team twijfels had over de haalbaarheid, met name op het gebied van veiligheid.

Inmiddels was ik gevraagd om mee te denken voor een – mogelijke – Europese HUB. Ik was eerder met een productie op Tenerife, had de meeste reality ervaring, het leek logisch. De betrokken producenten die door ons internationale team waren benaderd, waren aan het rekenen geslagen.

De eerste opname zou einde zomer ’21 van start moeten gaan. Het was april. We hadden nog even, hoewel krap. Totdat de Amerikaanse collega’s belden. Hoe snel kon ik vanuit expertise op de Canarische eilanden met een Nederlandse producent een Amerikaanse productie overnemen en faciliteren? En oh ja, we hadden acht weken tot opname. Voor die ene productie van na de zomer moest deze plaatsvinden.

Een van de beoogde producenten was ITV Studios. Zij zaten op dat moment al voor Love Island op de Canarische eilanden. 1 en 1 werd 3. Een race tegen de klok, een praktisch onmogelijke opgave. Van die momenten dat je ook gewoon had kunnen zeggen ‘dat is onmogelijk’. Had iedereen begrepen. En toch deed ik het niet. Iets begon te kriebelen, dit wilde ik proberen. Dankzij de onwaarschijnlijke wils- en daadkracht van een aantal mensen – jullie weten wie jullie zijn – is er alles aan gedaan om binnen 8 weken 164 man op een eiland operationeel te laten zijn.

Zelden heb ik me zo uitgedaagd gevoeld in mijn werkende leven en toch heb ik altijd gedacht dit te kunnen ‘fixen’. Toch een nadeel van een voormalig producer, altijd maar die behoefte om te willen fixen, hoe onmogelijk de vraag of opdracht ook. Want dat was het. Maar wat teamwork kan doen in die welbekende pressurecooker in ons vak is ongekend.

In juni ‘21 hebben we Ex on the Beach US opgenomen. Met 25 Amerikanen, 100 Nederlanders, wat Belgen, Portugezen, Spanjaarden.. ITV Studios, EMG, Lichtmacht, Deusjevoo. Hulde. Een ieder die kon en ging, dank. Voor de inzet, het vertrouwen, de liefde, het harde werk en de ontzettend goede realityserie die is opgeleverd en nu wordt uitgezonden.

Na deze serie kwam er – in datzelfde huis, op diezelfde plek – een voor Nederland en België. Daarna kwamen de Engelsen, met Celebrity Ex on the Beach. Een samenwerking tussen Paramount, ITV Studios en de Engelse producent Whizzkid. Vorige week sleepte deze serie drie nominaties voor beste reality serie wereldwijd in de wacht. Daarna volgde een nieuw Amerikaans format, All Star Shore. Een competitie-show met wereldwijd bekende reality sterren. Een soort Expeditie Robinson met beroemde reality-sterren. Vanaf eind juni te zien op Paramount Plus.

Dat wij Nederlanders niet onverdienstelijk zijn in produceren en tv maken wisten we wel. Dat we met een team van voornamelijk Nederlanders die wens van onze Paramount bijeenkomst van toen hebben mogen uitrollen is soms iets waarvoor ik me in de arm moet knijpen. Maar die villa, die is er.

Marlin Mastenbroek
Head of Productions Northern Europe bij Paramount

De week van Marlin Mastenbroek

Head of Productions Northern Europe bij Paramount
2022 - week 24