Erland Galjaard
2018 - week 51

Evers stond op

Edwin Evers neemt aanstaande vrijdag met een twaalf uur durende marathonuitzending afscheid van de meest beluisterde en met afstand beste ochtendshow die de radio ooit voortbracht. Uitgezonden niet alleen op radio, maar ook de hele dag op SBS6.

Een even bijzondere als unieke combinatie, meer dan gerechtvaardigd gezien de betekenis die de show heeft en straks had, de verwachte gasten (inclusief Rutte?), fragmenten van vroeger en natuurlijk laatste minuten die het fenomeen zelf de ether in slingert. En uiteraard komt hij ooit terug.
Radio is zijn grote liefde, maar even wennen zal het worden. Ook voor hem, want hoe in godsnaam vertel je je geest en lijf na ruim twintig jaar, dat ze zich niet meer om 04.00 dat bed uit hoeven hijsen? Een wereld zal voor hem opengaan, een zee van tijd doemt op, meer tijd om zelf muziek te schrijven, maken en natuurlijk eindelijk weer eens lekker laat naar bed, doorzakken zonder gevolgen en dan: uitslapen! Me dunkt een mooi vooruitzicht.

Met Evers Staat Op gaat ook een hecht team ophouden te bestaan. Zoals zo vaak in geval van grote successen staat of valt de formule en bijbehorend succes met de samenstelling van het team: de sidekicks, de creativiteit van producers en vooral de eenheid die dit alles vormt. Opgebouwd door juist enorme verschillen in toon en opinie van de dragende karakters: Rick Romijn (al vanaf begin erbij), Niels van Baarlen, Jelte van der Goot en Henk Blok. Zelden was diversiteit zo de basis van een unieke eenheid die elke dag weer, jarenlang wist te boeien, informeren, opiniëren en parodiëren.

De parodieën, daarmee is wel meteen een van de pijlers genoemd. Mijn hemel, wat waren die werkelijk ongekend goed en geestig. Als je, zoals ik, al geen ochtendmens bent, dan waren de imitaties van Frank en Ronald de Boer ( “Heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeejjjjjjjj, Eeeeverssss!’), Peter R., Frans Bauer, Geert Wilders en Prins Bernard toch echt reden om je bed uit te springen en je ochtendhumeur te laten verdampen. Dan wel om fluitend aan te sluiten in die verdomde file.

Grappig detail, ik herinner me een periode waarin Jensen (Yorin) en Evers (538) tegelijkertijd een ochtendshow hadden. En je kon zien aan de bestuurder van de auto naast je naar welke show hij/zij luisterde. Eigenlijk had het door Veilig Verkeer Nederland verboden moeten worden, levensgevaarlijk die humor tijdens de ochtendshow. Velen lagen werkelijk gevouwen achter het stuur. Uiteraard regelmatig gered door ons groeiend en onoplosbaar fileprobleem dat zelfs ook, via Rick Romijn, zijn weg vond in het programma.

Ook geweldig de discussies over actuele zaken. Van politieke issues, via sportprestaties (of het uitblijven ervan), naar heerlijk onderhoudende en vaak totaal onbelangrijke showbizzfeiten dan wel verzinsels. Even bellen met de ‘hoofdpersonen’, vaak onaangekondigd. Genieten.

Rick er vaak met gestrekt been in, Niels niet zelden als stevige en adequate tegenhanger met iets meer nadruk op de feitelijkheden. De perfecte set up om Evers als genuanceerde vredestichter eigenlijk de echte steen in het water te laten gooien. En niet zelden leidde die steen tot behoorlijke rimpels in het water, soms zelfs beginnende golven. Met andere woorden: de gesprekken, meningen en uitkomsten ervan deden ertoe. Een meer dan geweldige legitimatie voor het programma en een zegen voor de zender die er vooral daardoor ineens echt toe deed. Het ultieme resultaat.

En natuurlijk de muziek. Als Evers je draaide, of je daar zelfs mocht optreden, dan deed je ertoe, dan bestond je, maakte je plaatje een kans. Een geweldig podium, met een duidelijk autonome programmering, en vaak meer dan een miljoen luisteraars. 21 december, 18.00 uur is het klaar. Ik verwacht weinig tranen, het vertrek is emotioneel al grotendeels verwerkt bij de aankondiging.

En bovendien is de opvolging meer dan uitstekend geregeld: Frank Dane en zijn team. Als iemand de grote schoenen past om dit historische team en programma een waardig vervolg te geven dan is hij het. Op zowel radio als tv een van de allergrootste talenten van het moment: scherp, geestig, vilein maar niet gemeen, snel, met durf. En radioman in hart en nieren. En vooral authentiek en dus eigen genoeg om niet in de val te trappen om Evers na te willen doen. Ik ga, nee, blijf luisteren.

Erland Galjaard
Voormalig programmadirecteur RTL

De week van Erland Galjaard

2018 - week 51