Patrick Brand
Group Marketing & Communications Director EMG
2023 - week 16

Dus toch Hillywood?

Ik schreef het gisteren al. Ik ben op de NAB in Las Vegas, daar waar talloze bedrijven laten zien hoe met techniek de creatieve ideeën van programmamakers gemaakt kunnen worden. Ik vertelde ook al dat video en film tegenwoordig eigenlijk heel veel op elkaar lijken. 

De techniek komt steeds dichter bij elkaar en anno 2023 maken wij als EMG en ook onze collega’s van bijvoorbeeld NEP, televisie met camera’s en lenzen waar menig filmmaker jaloers van wordt en termen als scherptediepte en ‘LUTs’ gemeengoed zijn. ‘Cinemastyle’ draaien begon als vervanging van traditionele ENG-camera’s met bijvoorbeeld de in Nederland populaire FS7- of FX9-camera’s van Sony waar een 35mm sensor in zit die het mogelijk maakt om ‘filmisch’ te werken. Onze ENG-afdeling heeft er net weer een aantal aangeschaft.

Het ultieme is echter om multi-cameraproducties filmisch te draaien. Dit gebeurt al jaren, ook door ons, maar is er wel een ingewikkelde (en vaak dure) workflow nodig voor het gewenste eindresultaat. Je moet dan niet denken aan talkshows en showprogramma’s, maar aan bijvoorbeeld concertregistraties en meer-cameradrama als sitcoms en soaps.
Hier op de NAB zie je de film- en televisiewereld elkaar naderen en komen fabrikanten zoals Sony en Blackmagic met camera’s die niet alleen die filmlook geven maar ook bediend kunnen worden als ‘gewone’ televisiecamera’s en rechtstreeks de registratiewagen/OB truck in kunnen. Op deze ‘hybride’ camera’s passen zowel film/fotolenzen als broadcastlenzen waardoor ze voor allerlei doeleinden gebruikt kunnen worden en, heel belangrijk, ze kunnen ook bediend worden als ‘gewone’ broadcastcamera zoals we die kennen. Tot morgen!

Patrick Brand
Group Marketing & Communications Director EMG 

De week van Patrick Brand

Group Marketing & Communications Director EMG
2023 - week 16