Marleen Lassche
2018 - week 15

Druk, druk, druk

Of ik wil mee doen aan ‘De week van’… Poeh! Als PR/communicatiemanager, voorheen bij communicatiebureaus en sinds een jaar of drie bij NEP The Netherlands, ben ik eraan gewend achter de schermen bezig te zijn en te ghost writen. Het voelt dan best raar om vanuit eigen naam iets te doen. Als een excuus dacht ik meteen ‘Oei, ben ik daar niet véél te druk voor?!. Onzin natuurlijk. Tijd heb je niet, tijd maak je. Et cetera. In dit eerste blog wil ik het woord ‘druk’ dan ook eens onder de loep nemen.

Tegenwoordig krijg je als antwoord op de vraag ‘Hoe is het?’ negen van de tien keer het antwoord ‘Goed, druk’. Ik las dat ‘druk, druk, druk’ helemaal uit is. Druk zijn is voor sukkels. Maar goed, we zijn het allemaal wel. Altijd. Met werk, met sociaal doen, met het gezin, met sporten, met dingen moeten (en vooral dingen die we niet willen). Misschien voelen we ons daardoor belangrijk. Er wordt al jaren geroepen dat we rustig aan moeten doen, uitkijken voor burn-outs. Rust, reinheid, regelmaat is het devies. Maar is druk per definitie zo slecht?

Het ligt ook aan de situatie of druk zijn goed is, of juist niet. Ik ben namelijk wel graag druk – ik heb er alleen liever geen stress van. Ik moet wel iets van druk hebben, want anders ga ik lopen lamballen. En toch; als ik naar mijn beesten kijk, hond en kat, dan ben ik wel eens jaloers. Zij zijn nooit druk. Ja, druk met willen spelen, en knuffelen en eten. Volgens bioloog Midas Dekkers is het in de natuur helemaal niet handig om teveel te doen. Want hoe meer een dier doet, hoe meer voedsel hij moet verzamelen om te overleven. En dus doen dieren in de natuur maar liefst negentig procent van hun tijd niks. Helemaal niets. Da’s misschien wat overdreven. Wat zou voor jou de juiste balans zijn?

Marleen Lassche
Communication & PR Executive, NEP The Netherlands

De week van Marleen Lassche

2018 - week 15