Marc van der Ree
2018 - week 39

De cirkel is rond

‘SBS heeft Marc van der Ree (36) per 1 januari benoemd tot hoofdredacteur van Hart van Nederland. Van der Ree draagt in zijn nieuwe functie de verantwoordelijkheid voor zowel de vroege als de late editie van Hart van Nederland.’

 

Zo begon het persbericht in 2007. Ik kan me dat moment nog zo goed herinneren: trots dat ik dat toch maar mooi had bereikt. Was daarvoor eindredacteur bij Hart van Nederland en een aantal andere nieuwsprogramma’s binnen SBS6. Maar leiding geven aan een nieuwsorganisatie was tochwel even andere koek. Het samenstellen van een uitzending vereist per slot van rekening andere competenties dan het samenstellen van een redactie en het bepalen van een visie en koers.

Ik was niet alleen trots, spannend was het natuurlijk ook. Ineens ben je ‘de baas’ en word je dus geacht overal wat van te vinden. Wat voor manager wil je zijn en hoe kun je je daarin ontwikkelen? Als voormalig eindredacteur had ik de neiging het liefst alles zelf te doen en het duurde even voordat ik durfde los te laten en mijn team het vertrouwen kon geven dat het natuurlijk nodig heeft.

Een paar jaar geleden mocht ik ook een week lang schrijven voor Broadcast Magazine en toen zei ik het ook al: ‘ervoor zorgen dat de juiste mensen op de juiste positie zitten en er een klik is waardoor de groep optimaal kan renderen. Zonder meer één van de leukste kanten van mijn functie.’ Het draait allemaal om goede ingrediënten. Zowel voor, op als achter de schermen. Al die ingrediënten zijn even belangrijke schakels voor succes. Daar ben ik heilig van overtuigd.

Inmiddels zijn we elf jaar en zo’n 80.000 uitgezonden tv items verder. Is Hart van Nederland uitgebouwd tot multimediaal nieuwsmerk. Het sterkste en meest steady merk van ‘6’. Bijna dagelijks in de kijkcijfer top 10. Dankzij een betrokken, bevlogen redactie waar enthousiasme, humor en kennis van zaken voorop staan.

Klinkt wellicht als dikdoenerij maar zo moet het niet worden opgevat. Het zijn feiten die hielpen bij mijn afwegingen te stoppen op het hoogtepunt zoals dat dan zo mooi wordt genoemd. Het is mooi geweest. Ik schreef de redactie dat het voelt alsof ik een relatie verbreek waar nog veel liefde is maar waarvan je weet dat het misschien wel beter is voor beide partijen.

Eind van de week gaan we uit elkaar en hoewel daar een zekere vorm van weemoed bij hoort, ook heel veel energie en zin in de toekomst buiten SBS. De trots die ik voelde bij mijn start in 2007 voel ik nu nog meer en spannend wordt het opnieuw. De cirkel is rond.

Marc van der Ree
Hoofdredacteur Hart van Nederland

De week van Marc van der Ree

2018 - week 39