Bianca Rootsaert
2017 - week 48

David Lyle

“Plezier is schromelijk ondergewaardeerd en wordt ten onrechte geassocieerd met luiheid en slordigheid.” Was getekend: David Lyle (1950-2017). Twee maanden geleden overleed hij, oprichter en jarenlang onbezoldigd bestuurslid van FRAPA.

Hij had begin jaren 90 al in de gaten dat content de basis van de media-industrie zou worden. Geboren in Australië, geoloog en scheikundeleraar van huis uit maakte hij in zijn twintiger jaren de overstap naar de Amerikaanse televisiewereld. Hij was jarenlang de baas van Fremantle International en bekend als de man die Idols naar Amerika haalde en in acht jaar tijd meer dan zes miljard euro voor het bedrijf verdiende. Hij bouwde National Geographic Channels om tot een familiezender. Richtte FOX Reality op. Hij kon aandeelhouders tot extase brengen.

Hij zei dingen als: “Winners have parties, losers have meetings.” Spijkerde op de deur van het eerste kantoor van FRAPA in Monte Carlo een bord met daarop de missie van FRAPA: Thou Shallt not Steal. Mensen die met hem werkten, herinnerden dat hij binnenkwam met een luid “Well, good morning possums!”

Hij riep op vrijdagochtend zijn team bij elkaar en maakte cocktails. Hij lette er op dat veel vrouwen werden aangenomen in het Amerikaanse mannen mediabolwerk. Hij rende tijdens een grote live studioshow de set op om een vervelende kandidaat van het podium te halen. Hij begeleidde en inspireerde generaties formatprofessionals door wezenlijk geïnteresseerd te zijn, door nooit een blad voor de mond te nemen, door conflicten niet op te zoeken, door visionair te denken, door alles vanuit creativiteit te doen en door vooral heel veel plezier te maken. “Pleasure is highly underrated.” Hier is te zien wat David Lyle over de formatindustrie zegt.

Iedereen werkzaam in de media-industrie wens ik een mentor toe als David Lyle. Zo iemand die als je op weg bent naar je kantoor of studio in Hilversum of Amsterdam zin hebt om te zien. En als zo iemand niet in je buurt is, ga er dan naar op zoek. En later, als je eindelijk volwassen bent geworden, wordt er dan zelf een.

Schenk eens een biertje voor je team in op vrijdagochtend. Roep op maandagochtend bij binnenkomst: “Goedemorgen cavia’s!” Neem een vrouw aan. Geef eens een feestje in plaats van het uitschrijven van een vergadering. En vraag vooral veel naar ideeën en gedachten van een ander.

Bekijk hier het filmpje.

 

Bianca Rootsaert
Managing Director FRAPA