Jan Hendrik Smeenge
Managing Director Zodiak Nederland
2017 - week 22

Dankbaar

Als iemand mij wel eens vraagt hoe ik als programmamaker- en bedenker in dit wereldje terecht ben gekomen, antwoord ik vrijwel zonder uitzondering: ‘Geluk!’

Maar dan ga ik voorbij aan alle mensen die mij hier ooit bij hebben geholpen. Aan hen die me lieten meewandelen op hun professionele pad of me een duwtje in de juiste richting gaven op dat van mijzelf. Die mij zo nu en dan op hun eigen schouders lieten staan om verder te kunnen zien dan ik zelf ooit voor mogelijk had gehouden. Of die me leerden hoe je naast professional ook vooral mens mag durven te zijn in deze business.

Sander Emmering, Peter Lubbers, Remco Garcia, Jan Schots, Marijke van Egten, Frank Evenblij, Robert van den Bogaard en Marc-Antoine d’Halluin: een bonte mix van fijne (oud-)collega’s aan wie ik meer dan eens met dankbaarheid terugdenk. Een aantal van hen mag ik inmiddels als meer dan collega beschouwen. Gelukkig maar.

Dan denk ik ook aan alle editors met wie ik urenlang ––op kosten van de baas–– bleef broeden op de juiste las, de juiste muziek, de juiste cadans en de juiste tone-of-voice. Zij leerden mij dat je televisie samen maakt, of het nu om een complete eindmontage of een gelikte sales promo gaat. Mijn dank daarom ook aan alle Pelle Wybenga’s, Michel Stokhofs en Phillip Williams’ van deze wereld – you know who you are.

En dan zijn er nog de mensen die ik op mijn beurt voorzichtig verder het tv-pad op heb geprobeerd te krijgen. Soms met een stage of een eerste baan, soms door hen meer verantwoordelijkheid te geven of (on)gevraagd van advies te voorzien. Enkelen hebben het inmiddels aardig ver geschopt met een mooie functie bij een zender of als geduchte concurrent. Dat is misschien wel het mooiste om mee te mogen maken.

Tot slot een speciale vermelding voor een dierbare vriend: Marco Termes. Hij heeft het volgens mij slechts een jaar volgehouden bij tv, maar hij is degene die me bij Endemol leerde dat naast netwerk en de juiste mensen, creativiteit een waardevolle sleutel is tot succes in deze wereld. Met hem schreef ik mijn eerste formats. In hem bleek uiteindelijk een romanschrijver en dichter te schuilen. Ik werd producent. Onze wegen zijn zich ook buiten televisieland blijven kruisen. En ook dat noem ik met recht ‘geluk’.

Jan Hendrik Smeenge
Managing Director Zodiak Nederland

De week van Jan Hendrik Smeenge

Managing Director Zodiak Nederland
2017 - week 22