Maarten Bom
Head of Legal NEP The Netherlands
2024 - week 25

AI of IX?

Voor wie benieuwd is over de stand van de EK Poule: ChatGTP heeft vaak wel de winnaar goed, maar laat het helaas afweten op de precieze eindstanden. Inmiddels op plaats 110 van de 166 van de NEP poule.

En ja, ik geef het toe: als jurist zet ik AI, zoals ChatGPT, ook wel eens in bij mijn werkzaamheden. Ter inspiratie voor contracten of om een eerste opzet te krijgen voor bijvoorbeeld een jaarplan voor onze juridische afdeling. Gaat ChatGPT mijn werk als jurist overnemen? Ik verwacht het niet.

Daarvoor zijn de meeste juridische kwesties te complex en ligt de kracht van de bedrijfsjurist vooral in de vertaalslag van juridisch naar commercieel, naar wat vooral wel kan. Ik geloof dat ChatGPT ons juist daar enorm bij kan helpen, het geeft opties en kan ondersteunen in repeterende handelingen.

Wel is het belangrijk om gebruikers, zoals onze eigen medewerkers, bewust te maken van een aantal risico’s bij het gebruik van AI zoals ChatGPT. Valideert bijvoorbeeld iemand de output voordat het commercieel ingezet wordt? En weten we zeker dat de output unbiased is? Hebben we geborgd dat we ondertussen niet bezig zijn om onze bedrijfsgeheimen aan de grote klok te hangen? Klinkt logisch, maar zelfs bij een bedrijf als Samsung gaat dit wel eens mis en werd er door medewerkers onbedoeld broncode prijsgegeven aan een publieke versie van ChatGTP.

En kwaliteit is niet altijd gegarandeerd. Bij het inzetten van AI zal de risk-appetite van een klant daarom een grote rol spelen. Je kunt je voorstellen dat wij (en onze klanten) minder snel op Ai vertrouwen als het gaat om zaken die direct op zender of online te zien zijn. Voor producties die niet live op zender gaan zoals promo’s en samenvattingen van sportwedstrijden ligt de inzet van AI sneller voor de hand.

En terwijl wij het over AI hebben, worden we alweer door de volgende term ingehaald. Het nieuwe buzz-woord is momenteel Immersive Experience, of afgekort ‘IX’. Een term om technologie te duiden waarmee je je kunt laten ‘onderdompelen door ervaringen’. Vooral een verzamelnaam van reeds bestaande technieken zoals Virtual Reality, Augmented Reality en ga zo maar door.

Maar hoe het ook heet, wegdenken kunnen we het niet meer. Dat maakt het des te leuker dat ik momenteel betrokken mag zijn bij nationale en regionale projecten die zich daar op richten. Vanuit Nederland is er de wens om bij te blijven in deze technologische innovatie, waardoor er verschillende fondsen ter beschikking worden gesteld. Dus laten we die inzetten en daarin samen optrekken.

Morgen meer over branchebrede samenwerking die we met de net opgerichte AFN een gezicht willen gaan geven.

Maarten Bom

Maarten Bom is Head of Legal van NEP The Netherlands, verantwoordelijk voor juridische zaken

De week van Maarten Bom

Head of Legal NEP The Netherlands
2024 - week 25