Charlotte Landman
Communicatiemanager | PR- & media-expert
2023 - week 22

Afwisseling

Het is alweer vrijdag, een perfect moment om even terug te kijken en ik verklap wat ik vandaag en de komende tijd zoal uitspook.  

Soms werk ik voor een omroep, dan weer voor een zender, of producent, maar dus ook voor theater, filmdistributeurs en uitgeverijen – en zo nu en dan een uitstapje naar consumer goods. Ik werk onder anderen voor Ilja Gort, die nu in de Bestseller60 staat met zijn nieuwste roman De Hemel. Voor jeugdtheaterbureau Vanaf2 werk ik aan diverse projecten. Zij vieren dit jaar hun 25-jarig jubileum en dragen een schat aan ervaring en bijzondere verhalen met zich mee.

Voor een ander project heb ik deze ochtend een meeting bij Vanaf2 op kantoor in Amsterdam Noord. In de middag werk ik voor Paramount en heb ik een meeting, zij zitten ook in Noord. Die meeting bij Paramount is digitaal, alleen als ik toch in de buurt ben, kan ik net zo goed daar neerploffen en mijn laptop openklappen. Ze zitten op het NDSM-terrein, in de buurt van Het Kraanspoor. Trip down memory lane.
Het gebouw was jarenlang de thuisbasis van IDTV, waar ik mijn carrière begon als stagiaire en later als communicatiemedewerker. Hier deed ik vooral interne communicatie. En dat was nodig met de verhuizing van Diemen naar Noord en een nieuw logo. Er waren ontzettend veel veranderingen in korte tijd en dan is interne communicatie ontzettend belangrijk om iedereen betrokken te houden. IDTV was trouwens ook de plek waar ik voor het eerst in aanraking kwam met Broadcast Magazine.

Terug naar de huidige situatie. Mijn ochtendmeeting is met Rinske van Vanaf 2 en Iven Cudogham. Zoals de hele week al het geval is, vraag ik me tijdens het schrijven af: wat kan ik hierover delen zonder dat ik te veel onthul en mijn eigen snode plannen dwarsboom? Als PR- en communicatieadviseur fungeer ik als een soort trechter voor alle nieuwtjes en primeurs. Welke nieuwswaardige insteken zijn er? Wat maken we wanneer bekend? Wat willen we liever uit de media houden?
Voordat ik achtervolgd word door de roddelpers: in principe wil ik niets uit de media houden. Het is echter wel ook mijn taak om ervoor te zorgen dat mijn opdrachtgevers en betrokkenen goed voorbereid zijn op interviews. Welke vragen kunnen ze verwachten? Zorg ervoor dat je daar een goed antwoord op hebt! Soms kan een eenvoudige vraag als “Waar gaat je nieuwe tv-programma over?” er al voor zorgen dat een presentator wat gaat hakkelen, zelfs als ze een fantastische presentator zijn! Hoe kun je jouw programma, met een ingewikkelde formatessentie, in slechts een paar zinnen overbrengen? Een goede voorbereiding is altijd essentieel.

Vanuit mijn onderneming Lot of Brands werk ik op projectbasis, vaak in teamverband, en af en toe interim. Vanuit mijn nieuwe business LOBster.PR & Media richt ik me juist op ondernemers en makers en help ze om zélf aan de slag te gaan met hun pr. De afwisseling vind ik ontzettend leuk.
Kortom, de komende weken blijf ik nog even hard werken voor verschillende opdrachtgevers en mijzelf, maar zodra de zomervakantie van mijn zoon in juli begint, check ik ook lekker uit! Wie weet tot na de zomer, voor nu wens ik je een fijn weekend. Het was een eer om deze week hier een kijkje te mogen geven in mijn gedachten, mijn mening te delen en wat te vertellen over mijn werkzaamheden.

Charlotte Landman
Communicatiemanager | PR- & media-expert 

De week van Charlotte Landman

Communicatiemanager | PR- & media-expert
2023 - week 22