TrosKompas Oeuvre Award voor Lee Towers
zondag 11 december 2022

TrosKompas Oeuvre Award voor Lee Towers

De TrosKompas Oeuvre Award 2022 is toegekend aan Lee Towers. De zanger nam de prijs zaterdagavond in ontvangst op het podium van het Muziekfeest van het Jaar. Towers kreeg de Award uit handen van Anita Meyer. Het Muziekfeest van het Jaar vindt dit weekend voor de vierde keer plaats in Ziggo Dome Amsterdam.

De juryleden van de TrosKompas Oeuvre Award zijn Paul Siteur van NPO Sterren NL en Edger Hamer, hoofdredacteur van TrosKompas. Hun motivatie voor het toekennen van de prijs aan Lee Towers luidt als volgt.

“Lee was een pionier en ook de allereerste Nederlandse artiest die in 1984 met een digitale geluidsdrager, de CD op de Nederlandse markt kwam. Hij verbond sponsoren aan zijn shows en zette daarmee een nieuw businessmodel in de markt dat gemeengoed is geworden in de entertainmentindustrie. Towers dacht groot, nam enorme risico’s, maar werd daarvoor door zijn publiek terecht beloond. Zijn cover van klassieker You’ll never walk alone is al jarenlang het lijflied van zijn favoriete voetbalploeg Feyenoord, maar slaat het indirect ook op zijn band met het Nederlandse publiek dat hem altijd trouw is gebleven. Hij heeft inmiddels 48 albums op zijn naam staan. Wat The Voice of Rotterdam aanraakt, verandert in goud. Zelfs zijn microfoon.”

TrosKompas Oeuvre Award
De TrosKompas Oeuvre Award wordt sinds 2010, in samenwerking met het AVROTROS-muziekplatform NPO Sterren NL, uitgereikt en is weggelegd voor de allergrootste artiesten, producers, componisten en tekstdichters uit de Nederlandse muziekindustrie. Eerdere winnaars waren Peter Koelewijn, George Baker, Jan Smit, Rob de Nijs, Pierre Kartner, René Froger, Willeke Alberti en Gerard Joling. In 2020 en 2021 werd er vanwege corona geen Award uitgereikt.

Portret Lee Towers
In een bijzonder portret, te zien op donderdag 29 december op NPO 1, vertelt Lee Towers zelf over zijn indrukwekkende carrière. Zijn verhaal wordt afgewisseld met unieke beelden uit zijn eigen archief. Ook andere artiesten komen aan het woord over de zanger. Zo vertelt Anita Meyer uitgebreid over het vakmanschap en haar vriendschap met Lee. René Froger roemt zijn ondernemerschap en Hans van Amerongen, oud promotor van Ahoy, vertelt over hun samenwerking bij de Gala of the Year shows.

Portret Lee Towers is donderdag 29 december te zien om 17.10 uur op NPO 1. Het Muziekfeest van het Jaar wordt zaterdag 31 december om 22.05 uur uitgezonden op NPO 3.

Bron: AVROTROS/BM
Foto: Ben Houdijk/AVROTROS

Bericht delen