Taco Zimmerman nieuwe voorzitter Stichting Prinsengrachtconcert
donderdag 29 juni 2023

Taco Zimmerman nieuwe voorzitter Stichting Prinsengrachtconcert

Taco Zimmerman is benoemd als bestuursvoorzitter van Stichting Prinsengrachtconcert. Hij volgt daarmee Klaas Pauw op, die eerder dit jaar aftrad. Taco (1969) studeerde politicologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en heeft een achtergrond als tv-maker, media-ondernemer en als bestuurder bij diverse (culturele) organisaties.

De afgelopen 15 jaar bekleedde hij de functie van CEO bij de Tuvalu Media Groep die hij in 2006 oprichtte. Deze productiemaatschappij maakt onder andere programma’s als Maestro (AVROTROS), Het Verhaal van Nederland (NTR) en Vriendenloterij Nieuwjaarsconcert. Taco’s profiel sluit naadloos aan op de missie van het Prinsengrachtconcert om klassieke muziek toegankelijk te maken voor iedereen.

Taco Zimmerman: “Ik ervaar het als een groot voorrecht voorzitter te zijn van Stichting Prinsengrachtconcert. Elke derde zaterdag van augustus kunnen tienduizend mensen in bootjes en op de kade, en natuurlijk de honderdduizenden tv-kijkers, gratis genieten van prachtige muziek door muzikaal toptalent. Van jonge musici in het Kinderprinsengrachtconcert in de middag tot topartiesten tijdens het hoofdprogramma in de avond: Samen creëren we die bijzondere sfeer van verbinding, ontroering en ontspanning.”

“Ik krijg altijd kippenvel als ik mensen gegrepen zie worden door de muziek, en hoor meezingen met het slotakkoord ‘Aan de Amsterdamse Grachten’. Het gevoel van saamhorigheid is tastbaar; iedereen geniet volop. Vooroordelen, ook over klassieke muziek, vallen weg. Daarom vinden we het zo belangrijk om een nog breder en diverser publiek te bereiken en zorg te blijven dragen voor de geweldige sfeer, het topprogramma en -talent. Samen met het bestuur en onze partners ga ik mij daar heel hard voor inzetten.”

Het Prinsengrachtconcert is een podium voor klassieke muziek, op een bijzondere plek in de open lucht, en voor iedereen toegankelijk. Het eerste Prinsengrachtconcert werd georganiseerd meer dan 40 jaar geleden, in 1982. Muziekondernemer Hans Duijf en Theo Inniger – toenmalig directeur van Hotel Pulitzer – organiseerden een klassiek pianoconcert op drie dekschuiten in de Prinsengracht, om zo de hotelgasten van Hotel Pulitzer en het Amsterdamse publiek op iets bijzonders te trakteren. Na enthousiaste reacties besloten Duijf en Inniger van het concert een traditie te maken. Inmiddels is het

Prinsengrachtconcert een begrip geworden in Amsterdam, in Nederland en daarbuiten. Het concert wordt sinds de tweede editie door AVROTROS voor radio en tv vastgelegd en vindt nog steeds plaats op de ponton voor Hotel Pulitzer. In 2022 stelde Hendrik Beerda Brand Consultancy naar aanleiding van het Cultuursector Merkenonderzoek dat de belevenis tijdens het Prinsengrachtconcert ongeëvenaard is.

Bron: Stichting Prinsengrachtconcert/BM

Bericht delen