Roddelpraat moet 5.000 euro betalen aan John de Mol
woensdag 14 juni 2023

Roddelpraat moet 5.000 euro betalen aan John de Mol

Jan Roos en Dennis Schouten moeten een schadevergoeding van 5.000 euro betalen aan John de Mol vanwege de beschuldigingen die zij over hem uitten in hun YouTube-serie Roddelpraat.

Dat heeft de rechter woensdag bepaald in de zaak die door De Mol tegen de twee mediamakers werd aangespannen. Roos en Schouten moesten zich verantwoorden omdat zij vorig jaar in een aflevering van hun onlineprogramma hadden gezegd dat De Mol drie mensen zou hebben omgekocht die getuigen waren van de mishandeling van Shima Kaes door haar ex Johnny de Mol, de zoon van John de Mol. De mediamagnaat ontkende via zijn advocaat Peter Plasman dat dit gebeurd is en eiste een vergoeding van 27.500 euro.

Het gesprek werd uit de aflevering van Roddelpraat geknipt, omdat de makers ‘geen zin hadden in een juridisch conflict’. Maar De Mol was van mening dat de rectificatie op ‘een spottende en grievende manier is vormgegeven’ en dat de presentatoren daarmee hun eerdere uitlatingen ‘alleen maar bevestigen’ richting een groot publiek.

De rechtbank is van mening dat Roos en Schouten hun uitlatingen onvoldoende hebben onderbouwd met stukken of verklaringen. Het belang van De Mol telt daarom zwaarder dan dat van de presentatoren die een beroep doen op de vrijheid van meningsuiting. Omdat inbreuk is gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van de mediamagnaat en zijn eer en goede naam zijn geschonden, heeft hij recht op een schadevergoeding. Het geëiste bedrag van 27.500 euro vindt de rechter echter te hoog, maar 5.000 euro is ‘passend’.

Bron: AD/BM

Bericht delen