Nederlandse scenarioschrijvers solidair met stakende Amerikaanse collega’s
maandag 12 juni 2023

Nederlandse scenarioschrijvers solidair met stakende Amerikaanse collega’s

Op 14 juni sluiten het Netwerk Scenarioschrijvers van de Auteursbond en de Dutch Directors Guild zich aan bij de wereldwijde actiedag Screenwriters Everywhere.

Hiermee steunen zij de 11.500 leden van de Writers Guild of America West en Writers Guild of America East, die sinds 2 mei staken. Er zijn acties gepland in meer dan 20 landen. In Nederland vindt de actie plaats op woensdag 14 juni van 11.00 – 12.00 uur bij het Eye Filmmuseum aan de IJpromenade 1 in Amsterdam.

Scenarioschrijvers in de Verenigde Staten staken omdat streamingdiensten als Disney, Netflix en Amazon hen geen eerlijke vergoedingen bieden. Mediabedrijven verdienen miljarden met het werk van schrijvers en alle andere makers van films en series, maar ze weigeren die winsten te delen met de makers. De strijd voor eerlijke vergoedingen en bescherming tegen deze wereldwijde streamingbedrijven raakt velen.

Ook Nederlandse makers profiteren niet van de winsten
In 2022 is er voor het eerst meer streaming gekeken dan lineair. Makers leveren hun recht op digitale exploitatie aan producenten en exploitanten in de hoop mee te profiteren van de grootste groeimarkt voor audiovisuele makers. Tot op heden is daar weinig geld uitgekomen voor makers.

Scenarioschrijvers en regisseurs hebben recht op eerlijke vergoedingen voor hun werk. Zonder hen zijn er immers geen films en series en kunnen streamingdiensten niet bestaan.

Bron: Netwerk Scenarioschrijvers en Dutch Directors Guild/BM

Bericht delen