Harry de Winter overleden op 73-jarige leeftijd
woensdag 8 maart 2023

Harry de Winter overleden op 73-jarige leeftijd

Harry de Winter, programmamaker en producent, is dinsdagavond overleden op 73-jarige leeftijd. Dat meldt zijn familie woensdag. Hij leed al langere tijd aan asbestkanker.

In 2019 kreeg hij tijdens een reis naar Nieuw-Zeeland klachten, waarna hij zich liet onderzoeken. Naast presentator was De Winter actief als producent en richtte hij het productiehuis IDTV op, dat succesvolle programma’s maakte als Lingo, Wie is de Mol? en de serie Oud Geld. Ook was hij samen met zijn partner, actrice Yvonne van den Hurk, actief als kunstenaar.

Harry de Winter maakte onder meer het interviewprogramma Wintertijd, waarin hij bekende Nederlanders interviewde. Nadat bekend werd dat hij ongeneeslijk ziek was, werd hem gevraagd nog één reeks van het programma te maken. In de laatste aflevering van het seizoen werd hij eenmalig zelf geïnterviewd door Jeroen Pauw.

‘Ik heb mijn hele leven gedaan wat ik wilde’
“Het is een raar leven”, zei De Winter vorig jaar tegen het AD. “Er hangt een zwaard van Damocles boven mijn hoofd, maar eigenlijk wil ik er nog niets van weten.” Hij voelde zich niet ziek. “Ik wil nog leven”, zei De Winter ook een jaar geleden nog in gesprek met Eva Jinek. “Carpe diem. Met Yvonne, familie, vrienden. Toen ik anderhalf jaar geleden mijn zoon vertelde dat ik ziek ben, vroeg hij: ‘Heb je een bucketlist?’ Maar ik heb mijn hele leven al gedaan wat ik wilde.”

De programmamaker wordt in besloten kring begraven. In verband met het overlijden van Harry de Winter is woensdagavond op NPO 1 na het late NOS Journaal een portret van hem te zien, gemaakt door Han Peekel in de reeks TV Monument (Omroep MAX).

NPO 1 zendt donderdag om 15.30 uur het gesprek uit dat Jeroen Pauw had met Harry de Winter in Wintertijd (Omroep MAX). Op NPO 2 is donderdag om 22.30 uur de documentaire Broertje te zien, waarin de broers Harry en Micha de Winter tijdens een roadtrip in Duitsland hun gedeelde verleden bespreken. Broertje zou eigenlijk later dit jaar uitgezonden worden, maar is sneller afgemaakt om deze als in memoriam te kunnen tonen (EO).

Bron: Nu.nl/NPO/BM

Bericht delen