dinsdag 16 januari 2018

Bestuursvoorzitter Moslim Omroep stapt op

Net als zijn voorgangers NMO en NIO is de huidige Moslim Omroep, onderdeel van de NPO tot 2016, het strijdtoneel van bestuurlijk geruzie en rechtszaken. De voorzitter is opgestapt wegens een hoog opgelopen conflict.

Dat heeft Het Parool gemeld. De vrees van sceptici dat de verschillende stromingen in en rondom de Moslim Omroep opnieuw met elkaar overhoop zouden komen te liggen, ook nu de publieke omroep NTR toezicht houdt, lijkt bewaarheid te worden.

Willem van der Meer de Walcheren is teruggetreden als voorzitter, naar eigen zeggen omdat een ander bestuurslid weigerde op te stappen en hij zo geen mogelijkheid zag het bestuur goed te laten functioneren.

Ook zegt de voormalige voorzitter dat zijn vertrek verband houdt met de invloed die de Stichting Zendtijd Moslims (SZM) uitoefent op de programmering en keuze van producenten. Die stichting heeft de zendmachtiging in handen, maar mag zich van het Commissariaat voor de Media niet met de inhoud van de programma’s bemoeien. Dat is een zaak van de eindredacteuren van de Moslim Omroep, die alleen op hoofdlijnen verantwoording afleggen aan de aan SZM gelieerde Moslim Omroepstichting.

Maar volgens Van der Meer de Walcheren bemoeit de SZM zich wel met de programmering en producenten. “Daar heb ik grote bezwaren tegen”. Een anonieme ingewijde spreekt van “de pot die de ketel verwijt”. “Van der Meer bemoeide zich zelf intensief met programmering en producenten.”

De Moslim Omroep zendt op zondagochtend het wekelijkse programma Actueel uit op NPO 2, dat extreem lage kijkcijfers kent. Afgelopen zondag had de uitzending bijvoorbeeld 11.000 kijkers. Het huidige budget bedraagt vier miljoen euro per jaar. Daarvan worden wekelijks een uur televisie en drie uur radio gemaakt.

Lees verder bij Het Parool

Bron: Het Parool/Broadcast Magazine

Bericht delen