Streamingdiensten moeten verplicht investeren in Nederlandse producties
zaterdag 22 april 2023

Streamingdiensten moeten verplicht investeren in Nederlandse producties

Streamingplatforms als Netflix en Disney+ moeten van een meerderheid van de Tweede Kamer verplicht een deel van hun omzet investeren in Nederlandse producties. Coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie hebben hierover een akkoord bereikt, bevestigt Pim van Strien (VVD).

De stemming over de wet werd vier weken uitgesteld omdat de partijen het niet eens konden worden. Dat ging onder meer over het bedrag dat naar onafhankelijke producenten moet gaan. De Kamer gaat eind mei in debat over het voorstel.

De partijen hebben wekenlang onderhandeld over wijzigingen van de wet die VVD, D66, CDA, PvdA en GroenLinks hadden ingebracht. De voorgestelde wijzigingen waren in tegenspraak met elkaar. Deze worden aangepast zodat een Kamermeerderheid ermee akkoord kan gaan.

Streamingplatforms met een omzet van minimaal 10 miljoen euro in Nederland moeten 5 procent hiervan in Nederlandse producties steken, luidt het plan van de coalitie.

Dat hoeft niet per se om een Nederlandstalige productie te gaan. Zo mag het ook in het Fries zijn. Zelfs een Engelse film is toegestaan, zolang deze maar een origineel script heeft in het Nederlands en over de cultuur of geschiedenis van het land gaat.

In mei zetten de partijen de puntjes op de i. Zo debatteren ze nog over het percentage van de investeringen dat naar onafhankelijke producenten moet gaan. Een ander twistpunt is het type productie waar het geld naartoe moet gaan. Vermoedelijk zal de helft van het geld naar films, documentaires en series gaan. De andere helft mag naar elk genre.

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen