Extended Reality Stage bij Breda University of Applied Sciences geopend
vrijdag 22 april 2022

Extended Reality Stage bij Breda University of Applied Sciences geopend

De grootse opening van de Extended Reality Stage van Breda University of Applied Sciences (BUas) was een succes voor alle film-en gameliefhebbers, die waren uitgenodigd op 14 april.

De XR Stage creëert een perfecte achtergrond voor games en films. Acteurs hebben echte focuspunten in een realistische omgeving en een opname tijdens zonsondergang is niet langer tijdsgebonden. Daarnaast: een acteur die voor dit grote LED-scherm staat, gaat perfect op in de achtergrond, het licht van de achtergrond weerkaatst dus ook op deze persoon. De XR Stage, die ook nog eens een echte reflectie heeft, kan nog veel meer dan dit. Tijd voor Breda University of Applied Sciences om dit te delen met de industrie met de hulp van wat experts.

Eerste in Europa
Carlos Pereira Santos, de research en ontwikkelings-coördinator van BUas, had de eer om de dag af te trappen. Hij sprak over die stappen die nodig waren geweest om het XR Lab te realiseren. De eerste school in Europa zijn, met deze virtuele techniek, is natuurlijk ook niet niks. Hij werd opgevolgd door Yassmine Najime, die vertelde over virtuele productie in pre-production. Games en media studenten kunnen de achtergrond nu zo designen, dat het er realistisch uitziet. De aanwezige games en media studenten waren enthousiast: “Het is een geweldige kans. Het heeft veel potentieel voor de toekomst en ik denk dat het veel mensen zal helpen om een goede baan in de industrie te vinden.”

Bijleren
Echter, niet alleen studenten van de school, maar ook bedrijven en andere experts van over het hele land gaven aan nieuwe dingen te leren gedurende de dag. “Het is zo’n jonge industrie of tak, waardoor er nog maar heel weinig kennis over beschikbaar is en de sprekers van vandaag, zijn echte voorlopers binnen de sector.”

Professionals

Product Management Director- Virtual Production bij Epic Games, Jordan Thistlewood, startte het middagprogramma met filmische storytelling door game technologie. Daarna was de Nederlandse Roelof Bouwman, de directeur van ROE Visual aan het woord. Hij vertelde over LED in virtual production. Vervolgens sprak Stefan Söllner over het gebruik van ARRI camera’s in combinatie met virtual production. Helaas kon Noah Kadner, die door meerdere gasten een echt idool werd genoemd, uiteindelijk niet afreizen naar Breda, maar deze cinematograaf werd live gestreamd op het grote, nieuwe LED-scherm. Hij vertelde over nieuwe werkstromen en nieuwe mogelijkheden binnen virtual production, zoals de content op het grote scherm laten meebewegen met de camera. Door het contact op afstand, kon hij zelfs voorbeelden geven op zijn eigen LED-scherm.

Connecties maken
Niet alleen ‘leerzaam’, maar ook ‘connectie’ was een woord dat centraal stond tijdens deze dag. “De techniek is interessant en ook mensen spreken hier, beide was succesvol.” Roe Visual – sponsor van de LED-schermen – vindt met name de connectie met studenten essentieel: “Het is belangrijk te investeren in de toekomstige generatie werknemers, geef ook studenten de kans zich hierin te ontwikkelen. Hoe maken we optimaal gebruik van deze schermen voor onze producties? Studenten moeten hierin al getraind worden en hebben het recht om met producten te werken die echt in de markt gebruikt worden.”

Motion Capture
Met de dans Lindy Hop werd meer dan duidelijk wat de toegevoegde waarde is van de XR stage. Twee jazz-dansers, die voor het scherm dansten, werden tegelijkertijd weergegeven op het grote scherm middels een nieuwe technologie in een draadloos pak. Hiermee worden de bewegingen live uitgezonden naar een computer, waarna er verschillende omgevingen en effecten toegevoegd kunnen worden. Het optreden werd met groot applaus ontvangen.

Opening
Nu werd het tijd voor het officiële gedeelte. Roelof Bouwman (directeur van ROE Visuals), Nico van Os (lid van het college van bestuur van BUas), en Jorrit Schneider (voorzitter van het college van bestuur), hadden de eer om het lint door te knippen en de XR stage feestelijk te openen.

Blik op de toekomst
Dat een school in Breda het lef heeft om zo’n investering te doen, laat de drive van de school zien. Carlos Pereira Santos zegt hierover: “Het is een hele grote kans, voor een school die niet zo groot is, om een verschil te maken. We maken echt een verschil met onze studieprogramma’s, ze zijn zeer goed erkend in het binnen-en buitenland. Dit creëert een grote kans voor wat de school en studenten kunnen leren. Op de lange termijn helpt ons dat in de industrie. De studenten zullen alle kennis die ze hier leren en de kern van functionaliteit en vaardigheden, direct mee de industrie innemen om te verbeteren wat de industrie op dit moment doet. Dat is geweldig, want op de lange termijn zullen we een beter duurzaam productiegebied hebben in het produceren van onder andere films en reclames.”

Samenwerken
Toch is het plan van de school, zoals de naam XR Collaborative Stage al doet vermoeden, om de voordelen van het LED-scherm te delen met anderen. “Andere universiteiten kunnen er zeker van profiteren. Een groot deel van de boodschap van Carlos vandaag, is dat we het een collaboratieve ruimte willen maken. We hebben een gast, die in het verleden hier gestudeerd heeft en na zijn afstuderen naar de Filmacademie in Amsterdam is gegaan. Volgens hem zijn de mensen bij de Filmacademie erg enthousiast om mogelijk workshops te krijgen hier. We werken ook samen met een MBO, Sint Lucas. Op dit moment moeten we uitzoeken wat de beste manier is om samenwerkingsverbanden aan te gaan en mensen betrokken te krijgen bij de XR stage”, geeft Stephen Paine, docent aan Breda University of Applied Sciences aan.

Bron: Michelle Schepers/BM

Bericht delen