Janet Oortwijn
2018 - week 28

Zou je dat wel doen?

Hoe vaak heb ik het wel niet gehoord: ‘Waarom studeer je journalistiek als er geen werk is? Jij vindt later geen baan met deze opleiding. Zou je dat wel doen?’. En ga zo maar door.

De krantenartikelen en opinies vlogen je om de oren. Journalistiek studeren is kansloos, er is geen perspectief op de arbeidsmarkt en studenten worden opgeleid tot werkloze zzp’ers.

Ik kan niet ontkennen dat ik me zorgen heb gemaakt. Op een gegeven moment was ik er zelfs van overtuigd dat ook ik geen werk zou vinden na mijn opleiding in het vakgebied. Erg motiverend is het ook niet als zelfs docenten gaan vertellen dat de kans op een baan nihil is. Oké, veel werk was er destijds ook niet en het is goed dat ons dat werd verteld, maar op een gegeven moment sloeg het door.

Stug studeerden we verder. Mooie herinneringen heb ik aan het derde jaar. Tijdens de minor radio- en televisiejournalistiek mocht ik met mijn klas onder meer mee op bivak met het leger en zetten wij ons iedere week van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat met z’n allen in om een radio- en tv-uitzending neer te zetten.

En als ik nu kijk, dan zie ik geen stelletje werklozen, zoals ons dat destijds is voorgespiegeld. Bijna iedereen uit die klas is goed terechtgekomen en heeft snel na het afstuderen een baan gevonden. Bij zowel regionale als landelijke omroepen, tv-programma’s, tijdschriften of kranten. En ik? Zit heel goed op mijn plek bij RTV Drenthe en kan daar nog heel veel leren.

Kortom: waar een wil is, is een weg. Hard work pays off.

Janet Oortwijn
Verslaggever RTV Drenthe