Janet Oortwijn
2018 - week 28

Route 66, maar dan anders

Sinds gisteren heeft de provincie Drenthe dé Hunebed Highway. Het is de bedoeling dat deze ‘nieuwe’ snelweg een soort evenknie wordt van de beroemde Route 66 in de Verenigde Staten en Route Napoleon in Frankrijk.

Het betreft de N34, een tweebaansweg tussen Zuidlaren en Coevorden. Directeur Hein Klompmaker van het Hunebedcentrum kwam met het idee, de weg moet meer toeristen naar Drenthe lokken met Route 66-achtige borden.

Na wat geblunder vooraf (de borden werden per ongeluk te vroeg geplaatst en weer weggehaald nadat half Drenthe het al had gezien) is staatssecretaris Mona Keijzer gisteren ingevlogen vanuit Den Haag om samen met gedeputeerde Henk Brink de weg te openen.

En dan? Rij je als toerist op de weg, ondertussen vreet je je op, omdat je weer achter een vrachtwagen zit vastgeplakt en inhalen levensgevaarlijk is. Hoeveel zie je dan van de borden? En word jij door die borden extra gestimuleerd om bijvoorbeeld een hunebed te bezoeken? Of vaker terug te komen in Drenthe?

Het doet geen kwaad, die borden langs de weg, maar het is nog maar de vraag welk effect deze hebben op het toerisme in de mooie provincie. Vervolg? Hup, verdubbelen die weg! Dan is het pas echt een highway en hoef ik niet bang te zijn dat ik onderweg naar mijn werk vast blijf zitten achter die vele toeristen die nu gaan komen…

Janet Oortwijn
Verslaggever RTV Drenthe