Kim de Vries
Eindredacteur/regisseur Het Perfecte Plaatje
2021 - week 38

Wat moeten we nu weer bedenken?

Inmiddels zijn we bij serie zes en hebben we zo’n 118 verschillende shoots bedacht.
Natuurlijk herhaal je een specialisme, want zo veel verschillende takken van fotografie zijn er ook weer niet. Zo keert elk jaar de natuurshoot terug EN natuurlijk de vermaarde naaktshoot waar vrijwel elke deelnemer naar uitkijkt.

Maar telkens met een nieuwe insteek om weer een ander beeld te krijgen. Dat is de uitdaging van het bedenken van deze opdrachten. Ze moeten niet alleen goede en gevarieerde foto’s op kunnen leveren, haalbaar zijn voor het niveau van de deelnemers, maar ook een leuk en energiek maakproces met zich meebrengen.

Dus zo zijn we elk jaar aan het stoeien. Met Head of Television Sebastiaan en redacteur/verslaggever Daan bedenken we de shoots en de producers Samantha, Nienke en Thomas regelen de meest onmogelijke locaties en samenwerkingen, voorzien van callsheets waar Defensie jaloers op is. Geen enkele shoot is simpel en de production value bijna altijd hoog. En zo’n bewerkelijke en net als natuur en naakt een vaak terugkerende shoot is: het zelfportret.

Zo moesten de deelnemers zichzelf vastleggen in een beeld met gezichtsbedrog, maar ook in een beeld met één van de zeven zonden. En in seizoen vier is het zelfportret ‘in een andere tijd’ in het leven geroepen. Dat jaar was het ’t Rembrandtjaar en zijn gebruik van licht is niet alleen prachtig voor schilders maar natuurlijk ook voor fotografen. Dus zagen we de fotografen op de heetste dag van het jaar in een 17de eeuws kostuum op de Zaanse Schans. Onder de bezielende begeleiding van fine art fotograaf Gemmy Woud Binnendijk. Het resultaat was verbluffend. Prachtige foto’s maar ook voor de beginnende fotografen fantastisch om te zien dat ze met ‘een lampje en wat simpele instellingen’ kunst konden maken.

En dan merk je dat je als maker echt niet alles van tevoren kunt uitdenken. Sommige dingen gebeuren en hebben zo’n positieve uitwerking op de cadans van een leerproces, dat je niet anders kunt dan dat voorgoed op te nemen in de flow van een programma. Want meestal hebben de fotografen voordat we deze shoot doen al wat geploeterd bij eerdere shoots. Met niet altijd een even mooi resultaat en dan zakte de moed bij sommige deelnemers langzaam in de schoenen. En dan geeft deze opdracht de fotografen elk jaar weer een boost. En ik weet bijna zeker dat de meeste deelnemers deze prachtige zelfportretten stiekem ergens in huis hebben staan.

Dit jaar keren ze terug naar het Romeinse Rijk en zitten er ook weer beauties tussen die je niet zou herkennen als een foto van een amateur maar die zo in een galerie zouden kunnen hangen. Nou ja, je snapt, bij wijze van spreken. Hier spreekt gewoon een trots team, dat er van geniet wanneer de deelnemers mooie platen maken.

Kim de Vries
Eindredacteur/regisseur Het Perfecte Plaatje (ITV Studios Netherlands)
Foto: William Rutten

De week van Kim de Vries

Eindredacteur/regisseur Het Perfecte Plaatje
2021 - week 38