Kim de Vries
Eindredacteur/regisseur Het Perfecte Plaatje
2021 - week 38

Kijkstress

Een van de leukste aspecten van mijn functie vind ik de eindmontage. Dat doe ik nu voor het vierde jaar samen met mijn vaste editor Justin. We zijn een klein half jaar tot elkaar veroordeeld. We kunnen samen ontzettend lachen om een montage en het soms ook knetter zat zijn. Want een intens proces is het, zo’n eindmontage van elf afleveringen van een goed uur tv met zo ontzettend veel materiaal.

Doordat je de eindmontage doet, zie je de aflevering al snel drie keer in zijn totaliteit. Dan komt ie nog een keer deels voorbij tijdens het inspreken met Tijl. En dan bekijk ik hem bij de audiobounce weer in zijn geheel, ook met de gekleurde video erbij. Dus een goede vier keer zie ik zo’n aflevering wel. Dan is er aan het eind van de rit ook nog een collega die de laatste check doet voordat de aflevering wordt geupload naar RTL. Dus de kans dat daar nog iets geks in zit, die is niet zo heel groot.

En toch kijk ik vrijwel nooit de uitzending live op tv. Als de dood dat ik een foutje zie. Ik heb een andere zender aan staan maar kijk stiekem mee via Twitter. “Hebben ze het daar over iets dat niet klopt, fout is, stom is?” En dan, als eindelijk na anderhalf uur de uitzending is afgelopen en ik geen gestresst appje heb gehad of eng tweetje heb gelezen, dan valt er elke week weer een klein lastje van mijn schouder. Niet gezond en redelijk pathetisch, ik weet het. Maar ik kan er niks aan doen.

Wat ik dan weer minder spannend vind, zijn de kijkcijfers die de volgende ochtend binnen komen. Uiteraard is het leuk wanneer de cijfers lekker elke week boven dat miljoen blijven, zo is het ook. Maar je bent aan de goden overgeleverd. Dan staat er weer voetbal tegenover, dan is het weer Sinterklaas. Je doet er zo weinig tegen. En toch zijn deze ochtenden legendarisch. Zodra de cijfers binnen zijn, rond half acht, gaat het los op de app. Van collega’s, Tijl, de vaste jury William en Cynthia, de zender, de sponsor tot de huidige deelnemers en oud-deelnemers.

Afgelopen seizoen was er zelfs één deelnemer die iedereen te snel af was. Hoe deze fotograferende manspersoon toch steeds zo snel de cijfers had, ik heb geen idee. De hele weg van Haarlem naar Hilversum ben ik in de trein aan het appen over de cijfers en de bewuste uitzending. Een leuk ritueel. Nog een paar weken en dan start deze ‘zelfkastijding’ weer. Dus je weet, vanaf 13 oktober kijk ik elf woensdagavonden geen RTL 4 en ben ik op donderdagochtend vanaf half 8 te appen.

Kim de Vries
Eindredacteur/regisseur Het Perfecte Plaatje (ITV Studios Netherlands)
Foto: William Rutten

De week van Kim de Vries

Eindredacteur/regisseur Het Perfecte Plaatje
2021 - week 38