Erik van Heeswijk
Co-Founder | CEO smartocto
2022 - week 15

Vrienden

In 2014 nam ik afscheid van de VPRO en medeoprichter Rutger van BNNVARA om dit avontuur in te slaan. Het was een minischokje op de trage vierkante kilometer die Media Park heet. We werden door velen voor gek verklaard. En misschien hadden ze ook wel gelijk. Toen althans. 

Als je een startup begint, al je spaargeld en je ziel en zaligheid erin legt, dan zijn de dalen een stuk dieper en de pieken een stuk hoger. Hoe ingewikkeld je je werk ook tevoren vond. We hebben alles meegemaakt en zijn echt bijzonder trots op waar het bedrijf nu staat. Ik vind het geweldig dat we (een beetje) gelijk hebben gekregen. Dat er zoiets als smartocto moest zijn.

Maar je begrijpt ook steeds beter dat er niet zoiets bestaat als een ‘selfmade man’. Je hebt geluk en vrienden nodig, mensen die in je geloven. Je hebt ambassadeurs nodig die je enthousiast in contact brengen met anderen, voorloper klanten die de gok wagen en mensen die je droom willen delen. Ook al zijn er soms best rationele argumenten te verzinnen waarom dat op dat moment wellicht niet per se de beste keuze is. Je kunt simpelweg niet zonder mensen die je geruststellen bij groeistuipen en ook kippenvel krijgen als iets bijzonders wordt bereikt. Die je vertrouwt en hoog hebt zitten.

Ik kreeg vandaag weer een appje van de eerste persoon waar wij en Rutger dan aan denken bij die omschrijving. Worden we altijd blij van. Taco Zimmerman, iedereen in Hilversum kent hem, maar niemand zoals wij. Ik wilde vandaag eens via BM zeggen dat ik iedereen zijn eigen Taco gun. Zeker als je groot droomt. Hij is veel te bescheiden om deze column echt leuk te vinden. Maar geloof me, ga daarvoor. Ze zijn hun gewicht in goud waard. Echt. 

Erik van Heeswijk
Co-Founder | CEO smartocto 

De week van Erik van Heeswijk

Co-Founder | CEO smartocto
2022 - week 15