Erik van Heeswijk
Co-Founder | CEO smartocto
2022 - week 15

De kleine multinational

Ons huidige bedrijf smartocto is een fusie van het Nederlandse Smartocto (van CleverLions, wie kent die naam nog?) en ContentInsights uit Servië. We werkten al eerder samen bij high level klanten, dus dat we elkaar respecteerden, was al duidelijk. Maar niemand had een paar jaar geleden verwacht dat we nu een kleine multinational zouden zijn.

Er zitten tien mensen in Nederland en niet minder dan dertig collega’s in Servië, en we videobellen de hele dag over van alles en nog wat. De superslimme datascientists in NoviSad rekenen van alles uit voor Dagblad van het Noorden, het Parool of de NOS en het is een guilty pleasure om hen die namen te zien uitspreken.

Het meest verbazingwekkend is eigenlijk wat niemand meer lijkt te verbazen; dat elke dag nauw samenwerken vanuit twee landen zo probleemloos gaat. We hebben met iedereen meetings, koffieautomaat-grapjes en digitale vrijdagmiddagborrels. We inspireren elkaar met inzichten en hebben elke dag korte standups over content, sales of development. 

We slacken en hubspotten, googledriven en meeten, delen kleine gifjes en geheimen. We hebben zelfs gezamenlijk een oude Yugo beplakt met smartocto grafieken, onze eerste bedrijfsauto. De deuren kunnen niet eens op slot, maar het is ons meest dierbare bezit.

We zijn echt één werkfamilie, met echt alleen maar leuke, getalenteerde mensen. Want we delen gezamenlijk de no asshole rule: er worden geen diva’s of intriganten aangenomen, we willen als team winnen. Ik kan daar echt van genieten, we zijn terecht trots op onze cultuur. Maar ik vraag me wel eens af: dit was nog maar 25 jaar geleden science fiction, zien we nog wel hoe snel de wereld verandert in die global village?

Erik van Heeswijk
Co-Founder | CEO smartocto 

De week van Erik van Heeswijk

Co-Founder | CEO smartocto
2022 - week 15