Jeroen Bos
Hoofd Online Content Omroep MAX
2023 - week 18

Verhalen om niet te vergeten

Het thema van de Nationale Herdenking is dit jaar Leven met oorlog. Het Nationaal Comité 4 & 5 mei lijkt met dit thema een nieuwe weg in te slaan. Een toekomstbestendige weg. Het moment dat we de verhalen uit de Tweede Wereldoorlog niet meer uit eerste hand kunnen horen, het moment dat de realiteit verandert in een waargebeurd verhaal, komt elke dag dichterbij.

Het thema Leven met oorlog gaat aan de ene kant over hoe een oorlog doorwerkt op volgende generaties. Mensen die worstelen met hun identiteit, onbeantwoorde vragen of oorlogstrauma’s die een onbezorgde jeugd en opvoeding in de weg hebben gezeten. En aan de andere kant over mensen die leven met een oorlog die nu gaande is. Omdat ze in bezet gebied wonen, meevechten of op de vlucht zijn.

Welke uitleg je er ook aan geeft, voor de overlevering zijn verhalen onmisbaar. Verhalen over verzetsstrijders van kleur die nooit de eer en aandacht hebben gekregen waar ze recht op hebben. Verhalen waarvan na meer 80 jaar eindelijk het slot kan worden geschreven. Verhalen met grote impact op een kleine gemeenschap. Verhalen over leven met oorlog of over onbeantwoorde vragen over een oorlogsverleden. Verhalen over een slepende strijd voor het recht om te kunnen herdenken. Verhalen over een stad in oorlog of verhalen over hoe we ons land opbouwden na de oorlog.

Allemaal verhalen die zijn gemaakt door mensen bij de omroepen. Morgen vier ik dat ik daar deel van uit mag maken. Vanavond denk ik aan de mensen voor wie deze verhalen realiteit zijn geweest – of zijn.

Jeroen Bos
Hoofd Online Content bij Omroep MAX