Jeroen Bos
Hoofd Online Content Omroep MAX
2023 - week 18

Een willekeurige week

Ik heb mij voorgenomen om me in dit laatste stukje een keer aan de opdracht te houden. Namelijk; iets vertellen over mijn werk als Hoofd Online Content bij Omroep MAX. Al heb ik dat de afgelopen week, zij het tussen de lijntjes, eigenlijk al gedaan.

Zo kan het zijn dat ik me op een maandag bezighoud met innovatie. Bij MAX zullen we niet vooroplopen in de innovatiefanfare. We innoveren dan ook niet óm het innoveren, tenzij het ’t leven van onze doelgroep daadwerkelijk vergemakkelijkt. Ons zul je dan ook niet snel tegenkomen in de Metaverse. Voorlopig. Maar A.I., en dan met name de onderliggende functionaliteiten van ChatGPT en de mogelijkheden die het onze doelgroep kan bieden om écht intuïtief onze sites en het internet te doorzoeken, volg ik met veel interesse.

Een doorsnee dinsdag bestaat vooral uit veel vergaderen. Onder andere met onze sociale media-coördinator. Sociale media zijn voor ons cruciaal. Uiteraard om onze televisietitels, radioprogramma’s en podcasts onder de aandacht te brengen. Maar vooral: het geeft ons de mogelijkheid om in gesprek te gaan met de achterban. Radio en televisie hebben nog altijd het grootste bereik, maar ook de grootste tekortkoming, zéker in deze tijd: het is éénrichtingsverkeer. Met de socials zorgen we, dag in dag uit, voor een interactie laag rondom onze programma’s.

Op een willekeurige woensdag gebeurt het dat ik, samen met onze podcasteindredacteur , binnengekomen podcast-ideeën beoordeel. We kijken dan of er voorstellen tussen zitten die passen bij MAX en de potentie hebben om te worden gepitcht bij de NPO. Soms zitten daar parels tussen, zoals de titel waar ik woensdag over vertelde.

Donderdagen zijn voor nieuwe plannen! Dat kan van alles zijn. Soms online producties die we van scratch ontwikkelen, maar de laatste tijd zijn het veel add-ons op lineaire videoproducties. De oorzaak? Een nieuwe koers van de NPO, die programmamakers vraagt met zogeheten integrale voorstellen te komen. Ik zal je de uitleg besparen, maar een mooi voorbeeld van zo’n integrale productie is In De Voetsporen van de Wederopbouw, te vinden achter een van de linkjes in het stukje van donderdag.

Vrijdagen zijn er voor de restjes en daar moest ik maar eens aan gaan beginnen. Fijn weekend!

Jeroen Bos
Hoofd Online Content bij Omroep MAX