Boudewijn Schoewert
2017 - week 44

Uitstel van uitzending

Het was natuurlijk het nieuws van de afgelopen week: met welke nieuwe club gaat Mark Rutte het land leiden? Voor mij had dit nieuws een extra component. Niet alleen omdat ik als programmamaker extra nieuwsgierig ben naar wie de nieuwe bewindspersoon wordt die over de publieke omroep gaat, maar ook omdat we 26 oktober hadden gepland als startdatum voor de nieuwe serie van De Reünie.

Maanden werkt een flink team hard om de nieuwe serie op tijd af te krijgen. Nieuw zijn de presentatoren, Anita Witzier, Ajoud El Miloudi en Jan Kooijman. Nieuw is de line up, nieuw is de vormgeving en nieuw is het decor. Na het vertrek van Patrick Lodiers voelde het logisch een aantal zaken aan te pakken, anders te doen dan de afgelopen twaalf jaar. Dat is spannend, net zoals het spannend is dat we met deze serie op de donderdagavond staan in plaats van op de zondag. Blijven de kijkcijfers net zo goed als we gewend zijn?

26 oktober dus. De eerste uitzending. Een belangrijk moment. Maar… op 12 oktober meldt Mark Rutte dat de nieuwe bewindslieden op diezelfde 26 oktober op het bordes bij de koning staan. Dat kan natuurlijk consequenties voor onze eerste uitzending op NPO 1 hebben. De wereld zal er niet anders van draaien, maar voor ons team toch even een ding. Want zoals verwacht komt enkele dagen later de mededeling van de NPO dat onze uitzending, ivm een speciale uitzending over het nieuwe kabinet op 26 oktober, een week later start.

Logisch, maar wel een beetje vervelend. Voor ons en ook voor de afdelingen communicatie, productie en schemazaken: persberichten op datum kloppen niet meer, de omroepbladen liggen al bij de drukker of zelfs in de bus, de promo’s zijn achterhaald, de samenstelling van de serie moet aangepast omdat dit seizoen maar zeven afleveringen worden uitgezonden in plaats van de geplande acht. En waarschijnlijk moet het door de klasgenoten gehuurde zaaltje, waar ze samen naar de uitzending kijken, worden afgebeld.

Allemaal relatief klein gedoe natuurlijk. Het grote nieuws is, en daar ben ik blij om, dat er eindelijk een nieuw kabinet is.

Boudewijn Schoewert
Eindredacteur De Reünie, KRO-NCRV

De week van Boudewijn Schoewert

2017 - week 44