Geerjanne Bronkhorst
Head of On Demand Content Towel Media
2020 - week 23

Tv een verloren medium?

Vandaag staat in het teken van brainstormen met het creatieve team over nieuwe mogelijkheden voor onze opdrachtgevers. Als bedrijf zijn wij gespecialiseerd in het maken van branded content die we voornamelijk online distribueren, maar betekent dit dat tv voor mij een verloren medium is?

Als maker krijg ik vaak de vraag of online/on demand het gaat winnen van traditionele zenders, die content voorgeprogrammeerd op televisie uitzenden. Maar sluit het ene medium het andere uit? Is het een wedstrijd? Gaat het om winnen? Of kan het elkaar juist versterken?

Vanuit Towel vlieg ik deze vraag voornamelijk aan vanuit het oogpunt van het merk. De kracht van een goed uitgevoerde en doordachte campagne start bij heel goed weten waar de doelgroep van jouw merk ligt en weten via welke kanalen jij de doelgroep het beste kunt bereiken en waar hun interesses liggen. Ligt de doelstelling van jouw merk bij zoveel mogelijk conversie? Of wil je het merk zich opnieuw positioneren en voornamelijk brand awareness creëren in een nieuw aan te boren doelgroep?

Tele 2 is een opdrachtgever waar wij het afgelopen jaar veel content voor hebben geproduceerd in de vorm van series, met onder andere StukTV en Bram Krikke. Beide kanalen zijn uitsluitend op YouTube te vinden. De doelgroep die we hiermee bedienen, is het miljoenenpubliek dat is opgegroeid met YouTube, de generatie die absoluut niet weet wat Telekids is, maar wel alle series op kan dreunen die de afgelopen jaren op bijvoorbeeld StukTV te zien zijn geweest. YouTube is voor dit merk en bijbehorende doelstellingen het uitgelezen medium.

Onlangs hebben wij ook een format gemaakt voor Maggi, genaamd ‘Wij eten samen’, uitgezonden op RTL 4, wat voornamelijk gericht is op gezinnen. Juist bij dit merk en bijbehorende doelgroep is tv het uitgelezen medium om deze serie op uit te zenden.

Naar mijn mening gaat het erom dat je als merk en maker heel duidelijk voor ogen moet hebben waar jouw doelgroep zich bevindt, en kunnen on demand, online en traditionele televisie nog steeds heel goed naast elkaar bestaan. Als adverteerder in de autobranche kunnen traditionele TVC’s waarschijnlijk nog steeds efficiënter zijn dan een pre-roll op YouTube.
Hetzelfde geldt voor andere merken die een 40+ doelgroep willen bereiken. Andersom geldt weer voor merken die millennials willen bereiken, beter op YouTube kunnen inzetten. Contentconsumptie is nog steeds geen hapklare formule en dat zal voorlopig ook wel zo blijven.

Geerjanne Bronkhorst
Head of On Demand Content Towel Media

De week van Geerjanne Bronkhorst

Head of On Demand Content Towel Media
2020 - week 23