Fons de Poel
Tv-maker, producent en schrijver
2022 - week 01

Slim

Uiteraard heb ik gisteravond naar De Slimste Mens gekeken. Dat zal ik vanavond weer doen. Zelf heb ik jaren geleden deelname aan het programma afgeslagen. Wel vijf keer. Ik ben te laf om mij in kennisspelletjes te laten kennen. Geen haar op mijn hoofd om het misverstand op te heffen dat ik een slim mens zou zijn.

Ik kijk dus met enige bewondering naar BN’ers die dat wel durven. En evenmin als ik weten hoe de kinderen van Kim Kardashian heten.
In de grijze oudheid heb ik me wel eens bezondigd aan quizdeelname. Ik won Triviant. Zag al na drie letters het eindwoord. Gestolen overwinning. Maar ik eindigde als roemloze derde bij Waku Waku, weggespeeld door Gordon en Gerda Havertong. Je moest raden of een leguaan linksaf of rechtsaf zou slaan. Dat wist ik niet.

Ik vond het niet fijn om mijzelf terug te zien in zo’n tv-competitie. Te fanatiek op de knop drukken, alsof mijn reputatie op het spel stond. Relativeren was destijds niet mijn gemiddelde gemoedstoestand. Mensen zeiden vaak: “U bent in het echt aardiger dan op tv.” Daar hadden ze gelijk in. “U lijkt mij in het echt verschrikkelijk”, antwoordde ik dan in overmoedige zelfverdediging.

De Slimste Mens is een slim format. Elke dag hetzelfde, maar dan weer anders. Daar houden kijkers van. Philip Freriks zegt ook elke dag hetzelfde. Vinden we prettig. Het programma heeft inmiddels van een reservoir van Onbekende Nederlanders BN’ers gemaakt. Dat is een schitterende bijvangst.

De kracht van het programma zit wat mij betreft in Maarten van Rossem. Prettig voorspelbare mopperkont met het mimisch vermogen van een leguaan (dat weet ik nog uit Waku Waku). Het mooie van Van Rossem is dat hij in onze opgewonden tijden alles relativeert; terugbrengt naar het niveau van een lekkend dakraam. Ik heb over Maarten ooit een Profiel-uitzending gemaakt. Hij is onwaarschijnlijk erudiet. Maar ik ontdekte dat achter die praatgrage kennisfabriek een melancholische man schuilt.

Ik heb net even Google geraadpleegd. De kinderen van Kim Kardashian heten Saint West, North West, Psalm West en Chicago West. Heb ik toch nog ergens een kennisvoorsprong op Maarten.

Fons de Poel
Tv-maker, producent en schrijver

De week van Fons de Poel

Tv-maker, producent en schrijver
2022 - week 01