Fons de Poel
Tv-maker, producent en schrijver
2022 - week 01

Ingespeeld

Johan Derksen ken ik al een jaar of veertig. Hij is net als ik supporter van NEC. Hoewel supporter? Zijn liefde voor muziek – Americana, “gescheiden mannenmuziek” zoals hij het genre zelf noemt – is aanzienlijk groter dan die voor de buitenspelval.

En uiteraard maakt Johan er een gewoonte van om de leidslieden van zijn geliefde clubje waar mogelijk in zijn programma af te schilderen als babbelzieke onbenullen. Waag het als NEC-leiding niet om het team in moderner tenue te laten aantreden; Johan voert ze spreekwoordelijk naar de guillotine met het argument dat “die marketingboys” helemaal niks begrijpen van traditie.

Johan is in veel opzichten aartsconservatief. Zijn Nijmeegse kapper modelleert hem al een heel leven naar de normen van de jaren zestig. Zijn werkkamer is behangen met afbeeldingen van jeugdhelden. Johan zou niet misstaan in een remake van Toen was geluk heel gewoon.

Voetbal Inside wordt binnenkort een dagelijkse talkshow en het zal mij benieuwen. Ik heb mij met alle denkbare bedenkingen nooit gestoord aan het gezelschap van VI. Integendeel. Het is, om muzikale termen te blijven, het beste bandje van de Nederlandse televisie. In de zin van: ingespeeld. Mannen die elkaar door en door kennen, elkaar soms naar het leven staan, als in een vechthuwelijk dat maar niet tot scheiding leidt. Ze verdienen er een hele dikke boterham mee. Scheiden is, zoals algemeen bekend, ook een economisch schrikbeeld.

De bal zal voortaan minder rollen in VI. Dat is wel een waagstuk. Want politiek-maatschappelijke vraagstukken laten zich lastiger frivool becommentariëren dan het tactisch plan van Erik ten Hag. Hoe gaan zij het nieuws duiden? Wordt het een goedlachse kakel-karikatuur of zal het inhoudelijk ook verrassend zijn? Durven er gasten van enige statuur aan te schuiven of wordt het programma een groot vertoon van vrijgevochten columnisme?

Bij de aanvang van het nieuwe (televisie-)jaar is VI voor mij het spannendste vooruitzicht. Het kan zomaar een miscalculatie blijken. Maar een ding staat op voorhand vast: saai zal het niet zijn. En dat is het ergste dat je van televisie kunt zeggen: dat het saai was.

Fons de Poel
Tv-maker, producent en schrijver

De week van Fons de Poel

Tv-maker, producent en schrijver
2022 - week 01