Carl Lunenborg
2019 - week 06

Rein en de P2000

“Kun jij hier iets mee?”, sprak Rein van Rooij op een maandagochtend in 1984, en plofte een log apparaat op mijn bureau. De visionaire hoofdredacteur van TeleVizier wachtte niet op een antwoord.

Hij wist al dat hij mij tussen de ogen had geraakt met de Philips P2000, een van de eerste hobbycomputers. Een geval met een winkelwaarde van drie maandsalarissen. Met een minicassette als opslagmedium, draaiend op de eerste versie van de programmeertaal Basic. “Ik hoor wel wat je er uit kunt halen”, riep hij nog bulderlachend onderweg naar zijn werkkamer.

Het gezoem van de minicassette, het armetierige gepruts met Basic (char$=“xyz”, print next huppeldepup, And If etc.) en de gifgroene karakters op het schermpje: ik schrik er soms nog wakker van, middenin een bange droom over hoe ik in ’s hemelsnaam dat ding iets kon laten doen waarmee ik geschiedenis zou schrijven. Met op de dromerige achtergrond collega’s die hoofdschuddend doortikken op hun vertrouwde Olivetti’s. “Och, Lunenborg heeft weer iets om zich in vast te bijten, laat maar gaan”, hoor ik hen nog in de verte mompelen.

Maar wat ben ik blij dat Rein dat malle apparaat op mijn bureau smeet, 35 jaar geleden. Het heeft mijn leven en loopbaan veranderd. Ik dook in Basic, bedacht zomaar de eerste elektronische tv-gids op minicassette die wekelijks per post aan P2000-gebruikers werd gezonden (24 abonnees, nét te weinig om de markt mee overhoop te gooien), maar ploegde onverdroten voort.

Die eerste digitale kruimelsporen leidden tot nieuwe ideeën, tot meer zelfstudie, tot creativiteit, tot het bedenken van nieuwe communicatievormen voor bladen, omroepen en de rest van de wereld, tot verdere nieuwsgierigheid naar wat de toekomst zou brengen. Het internet moest nog worden uitgevonden.

Good old Rein, bijna onhoorbaar van ons heengegaan, zorgde er die ochtend in 1984 voor dat ik een nieuwe missie vond. En nu, middenin het tijdperk waarin we ons de Olivetti’s nog nauwelijks herinneren, heb ik een mooie onderneming in online data-analyse. Dank je wel, Rein.

De P2000 is uiteindelijk vakkundig gemold door mijn oudste zoon. Hij ontdekte als vijfjarige dat je er ook op kon zitten, liefst met een paar vriendjes tegelijk. Ik heb één minicassette kunnen redden – zodat ik Rein niet vergeet.

Carl Lunenborg
Managing partner e-Intelligence.nl

De week van Carl Lunenborg

2019 - week 06