Sietske van Weerden
Journalist en programmamanager Sound Summit
2021 - week 41

Rattenvlees

Je zult maar een paar weken met allerlei onbekende types voor de lol op een eiland moeten zitten met alleen wat meel, rijst en af en toe een krabbetje. En zit je normaal bij Expeditie Robinson nog op een tropisch eiland, dit jaar zitten ze in Kroatië en het weer houdt niet echt over: bij proeven in het water hebben ze dan ook allemaal een wetsuit aan.

Ook is er geen kokosnoot te vinden op die Europese eilanden en de vissen willen ook niet echt bijten. En waar de kijker stiekem geniet van de ontberingen, is het volgens de deelnemers een prachtige ervaring die ze niet hadden willen missen. Het blijft tv mensen, keep on smiling.

Al vanaf het begin van Expeditie Robinson – toen nog met de stoere, helaas tragisch omgekomen Ernst-Paul Hasselbach – kijk ik trouw naar deze serie. Mijn guilty pleasure. En dit keer door een derde extra eiland met oud-deelnemers zelfs twee keer per week! Wat in al die jaren helaas wel is gebleken dat de echtte Robinsons meestal niet de winnaar worden. Ze worden er meestal al snel uit gestemd. Waardoor regelmatig de zwaksten de finale halen.

Misschien dat de makers toch nog wat aan de formule moeten sleutelen. Zeker nu al een paar afleveringen John de Bever en Rob Geus geen proeven meer hoeven te doen en zo makkelijk blijven zitten. Een grappige verhaallijn zullen ze hebben gedacht, maar het irriteert ook. Op sociale media wordt er dan ook flink gemopperd. Ingrijpen gebeurt tijdens de opnames regelmatig. Goede reality is grotendeels gescript: is het te gezellig op een eiland, hop mixen maar. Dan wordt de laatste nieuwkomer standaard weg gestemd en veranderen we de procedure.

Wat mij al een tijdje fascineert zijn de verhalen over de ratten die ’s nachts over de deelnemers heenlopen. In eerste instantie denk je dat is pas afzien én waarom zien we dat niet? Maar al snel denk ik, als er ratten zijn, is er ook eten op het eiland… Waar? Die harige beesten moeten ook overleven. En twee: waarom vangen ze de ratten niet en eten ze die op? Zeker dit keer, want er is geen cassave of banaan te vinden. Bestelen ze stiekem de cameraploeg? Of zijn de ratten een broodje aap en gaat het over de rattenstreken van de mededeelnemers? Zeker is dat degene die deze streken goed beheerst, de grootste kans maakt om ver te komen.

Sietske van Weerden
Journalist en programmamanager Sound Summit

De week van Sietske van Weerden

Journalist en programmamanager Sound Summit
2021 - week 41