Sietske van Weerden
Journalist en programmamanager Sound Summit
2021 - week 41

Audio is alive and kicking

Op de reguliere zenders zijn ze bijna verdwenen: mooie documentaires, verrassende creatieve invallen en gekke niche onderwerpen. Maar ondertussen is de podcastwereld ontploft. Bedenk een onderwerp en er is wel een podcast over. Je ziet door de podcastmicrofoons het bos niet meer.

Maar gelukkig is er veel aandacht voor de betere podcast. Kranten schrijven er over en afgelopen zondag was er voor het eerst in TivoliVredenburg in Utrecht het geslaagde NPO Podcast Event waar luisteraars en makers elkaar konden ontmoeten.

Ook hier een enorme verscheidenheid van onderwerpen. Om een idee te krijgen een kleine greep: Mathilde’s mysterie over de mysterieuze dood van Mathilde Willink, Eerst dit een dagelijkse podcast over de bijbel, Andermans Veren over kleinkunst met voor deze livesessie Freek de Jonge, Europa draait door en de NOS Voetbalpodcast.

De meeste podcasts zijn min of meer vermakelijke en informerende ouwehoersessies, vaak omlijst met een lelijke, storende vormgeving. Maar er zijn er ook die knap in elkaar zitten, ook al klinkt het of de sprekers het zo uit hun mouw schudden. Een goed voorbeeld is de politieke podcast De Stemming van Joost Vullings en Xander van der Wulp, die gisteren dan ook met gemak de grote zaal vulden. Gewapend met een vuistdik script, lekkere tunetjes en goede quotes kletsten ze met gemak een uur vol.

Daarnaast zie je de afgelopen jaren ook nieuwere spannende vertelvormen. Dit komt omdat er onder andere naast de traditionele makers ook mensen uit andere disciplines als de theaterwereld podcasts zijn gaan maken. Door gebruik te maken van theatrale effecten met muziek, geluid, cliffhangers en opgebouwde scènes word je meegezogen in het verhaal.

In de trein met je koptelefoon op verdwijn je helemaal in een andere wereld. Mooie voorbeelden zijn Laura H, Brand in het Landhuis, Man op de maan, De Showbizzmoord en El Tarangu. Of je zit er letterlijk in met 3D geluid zoals de serie Missie Voelspriet over insecten. Video killed the radio star zongen the Buggles veertig jaar geleden (en was het eerste nummer van MTV), maar niks is minder waar: audio is alive and kicking.

Sietske van Weerden
Journalist en programmamanager Sound Summit

De week van Sietske van Weerden

Journalist en programmamanager Sound Summit
2021 - week 41