Duurt Holman
Creative Director Stepping Stone
2021 - week 37

Operatie Opstarten

Ik hou van vroeg opstaan. Iets met een morgenstond en goud in de mond. Liefst volg ik dit ritueel de hele week, maar de maandag is favoriet. Lekker alleen in stilte opstarten op kantoor: plannen maken, de pitches van deze week doornemen en intenties zetten voor de week.

Maar niet vandaag. Sinds de operatie aan m’n keel afgelopen week (ingreep geslaagd) heb ik wat meer tijd nodig om op te starten. De narcose ijlt nog wat na waardoor hoofd en lijf wat moeilijker op gang komen. Alles lijkt trager te gaan en soms droom ik ’s nachts over nieuwe formats die bij ontwaken gebakken lucht blijken. Ook moet ik wennen dat m’n lichaam rond een uur of drie ’s middags aangeeft dat het wel genoeg is. Lastig.

Door mijn eigen operatie kijk ik met nog meer bewondering en respect naar mensen die zich laten filmen voor een tv-programma in het ziekenhuis. Bijvoorbeeld voor onze serie Operatie Obesitas voor NTR/NPO 3 over mensen die een maagverkleining ondergaan. Olivier Locadia (Willie Wartaal) mag ze all the way volgen: in de auto naar het ziekenhuis, op de OK, bij het wakker worden en bij hun herstel.

De personen die we volgen, doen dit veelal omdat ze willen dat er een wat eerlijker en evenwichtiger beeld wordt gegeven van zo’n gastric bypass. Dat het geen ‘simpele oplossing’ is en zeker geen ‘walk in the park’. Eline is daarvan een prachtig voorbeeld. Ze is nog maar begin twintig, maar praat als een wijze vrouw hoe ze bijna 80 kilo kwijtraakte (de helft van wat ze woog) en daarmee ook zichzelf opnieuw moest uitvinden: ze is ook de helft van Eline kwijt.

Ik ben altijd trots als ik zie met hoeveel zorgvuldigheid en liefde ons team met deze mensen omgaat. Maar never nooit dat ik bij het wakker worden na mijn operatie in de snufferd van Olivier of een cameraman had willen kijken. Ik was heel blij dat ik op dat moment alleen was. En dat geldt ook voor mijn maandagochtend-moment. Even in stilte dus, ook al is het dan wat later dan gewoonlijk.

Duurt Holman
Creative Director, Stepping Stone

De week van Duurt Holman

Creative Director Stepping Stone
2021 - week 37