NOS in coronatijd
Wanneer we elkaar bij de NOS in ‘normale’ tijden willen bijpraten beleggen we een bijeenkomst in het bedrijfsrestaurant. Nu gaat dat niet en kiezen we voor een online bijeenkomst, in de vorm van een webinar. In die van afgelopen donderdag sprak ik over de NOS in coronatijd. Welke consequenties dat heeft voor de programmering, de collega’s en hoe we werken?
Even terug naar het voorjaar. Toen het virus de wereld overviel. De honger naar nieuws was ongekend groot. Vanaf 12 maart, de dag van de befaamde persconferentie van Mark Rutte waar nieuwe maatregelen werden aangekondigd, nam het bereik op alle NOS-platforms enorm toe.
Het percentage Nederlanders dat wekelijks het nieuws bij de NOS volgde, steeg naar 95%. Het NOS Journaal van 18.00 uur verdubbelde in kijkcijfers en het Journaal van 20.00 uur trok gemiddeld 1 miljoen kijkers meer dan normaal. Met een kijkdichtheid van 7,8 miljoen kijkers voor de persconferentie van 21 april – verdeeld over de NOS, RTL en SBS6 – werden kijkcijfers gehaald die zich alleen laten vergelijken met grote sportwedstrijden.
Met de bijna 20 miljoen bezoeken die NOS.nl op 15 maart trok werden records verbroken. Tussen 22 februari en 20 april werd de NOS-app ruim 300.000 keer vaker gedownload dan in dezelfde periode ervoor. En de NOS op 3 explainer De allesbepalende lijn in de coronacrisis is inmiddels bijna 1,9 miljoen keer bekeken.
Zomaar wat cijfers, maar die niet vanzelfsprekend zijn. Die we hebben kunnen realiseren door het vertrouwen van het publiek in onze berichtgeving. Dag in dag uit wordt keihard gewerkt door de collega’s door het hele bedrijf om dit vertrouwen waar te maken. Op de eerste plaats, natuurlijk, onze mensen op de nieuwsvloer. Die naast journalist natuurlijk ook en in de eerste plaats mens zijn.
Collega’s die zorg hadden voor hun ouders, partners of kinderen thuis, maar ook hard nodig waren bij de NOS om Nederland verslag te doen van het laatste nieuws. Waar sportcollega’s, ineens zonder (sport)evenementen als het EK voetbal en de Olympische Spelen, werden ingezet bij nieuwsitems. Zij bij evenementen aan alternatieve evenementenprogrammering werkten. En de collega’s van ondersteunende afdelingen, met oog voor mensen, techniek en middelen die dit mogelijk maakten.
Vorige week heb ik in het eerdergenoemde webinar daar nog eens mijn waardering uitgesproken naar medewerkers en leidinggevenden voor hun grote flexibiliteit, hun veerkracht en aanpassingsvermogen in deze periode.
Na een relatieve rust zitten we inmiddels wéér in een nieuwe werkelijkheid. Met vanavond om 19.00 uur wederom een live persconferentie. Een níeuwe werkelijkheid onder een ander gesternte, maar met dezelfde verantwoordelijkheid en zorgen; die van de gezondheid van de collega’s en de veiligheid van de omstandigheden waaronder we sinds een tijd dat werk moeten doen. Die laatste neemt zorgwekkende vormen aan. Maar daarover morgen meer.
Tot morgen!
Gerard Timmer
Algemeen Directeur NOS