Gerard Timmer
Algemeen Directeur NOS
2020 - week 42

Diversiteit bij de NOS

Woensdagavond was er terecht veel te doen over de beslissing van het kabinet om de Vrouwen Eredivisie, in tegenstelling tot die van de mannen, stil te leggen. Nog niet eerder zo snel een beslissing teruggedraaid zien worden als gevolg van ontstane verontwaardiging in de samenleving.

De NOS zendt dit seizoen op zondagavond samenvattingen van deze competitie uit. Al sinds 2009 volgen we het Nederlands vrouwenelftal, nu ook nadrukkelijker dan ooit de Nederlandse competitie. Passend bij de ontwikkeling van het niveau van het vrouwenvoetbal én bij onze ambitie verslag te doen van álle relevante topsport: mannen én vrouwen.

Die ambitie van de NOS om in haar uitingen divers te zijn, beperkt zich niet tot sekse alleen. We willen recht doen aan de verschillen die er zijn in onze samenleving. Dat betreft ook verschillen in leeftijd, seksuele geaardheid, geloof, ideologie, cultuur, etniciteit, woonplaats en fysieke gesteldheid.
Reacties van het publiek leren ons keer op keer dat de NOS een belangrijke rol in de beeldvorming speelt, door onze uitingen die dagelijks miljoenen kijkers, lezers en luisteraars bereiken. Dat brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Dan is het belangrijk dat mensen zich herkennen, we de samenleving zo evenwichtig mogelijk in beeld brengen en stereotypering vermijden.

Daarin zijn de afgelopen jaren grote stappen gezet. Te beginnen bij NOS Nieuws. Het doet ertoe wie de NOS in beeld brengt en op welke manier. Het doet er toe welke onderwerpen gekozen worden, vanuit welke perspectief bericht wordt en wie daarover aan het woord komt.
Bij veel nieuwsonderwerpen ligt de keuze voor een spreker voor de hand: als de baas van de fabriek die in brand staat een vrouw is, ga je niet vragen of er nog een man in de buurt is die het woord wil doen. Als Ernst Kuipers als voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg een persconferentie geeft, dan zien we Ernst Kuipers in het Journaal en gaan we niet op zoek naar ‘een vrouw’. Zo is het ook met sommige locaties. Als er een streep door de kazerne voor mariniers in Zeeland gaat, dan zijn we in Zeeland.

Daarnaast zijn er ook onderwerpen waarbij we wél keuze hebben. Voor een verslag van de eerste schooldag waar leerlingen mondkapjes dragen, kunnen we naar Amsterdam gaan. Maar als we merken dat we weinig in Limburg zijn, dan biedt zo’n item een goede gelegenheid om juist daar naartoe te gaan.
Het afgelopen jaar hebben we die diversiteitsambitie verder verbreed. Van Nieuws naar Sport naar Evenementen naar de ondersteunende afdelingen, voor- en achter de schermen; de hele NOS. Altijd en overal.

Vorige week hebben we ons diversiteitsbeleid online gezet. Zodat de kijker weet waarom we de keuzes maken die we maken, en mensen die voor de NOS werken weten waarom we dat belangrijk vinden.
Onze ambitie is dat we onszelf blijven(d) verbeteren. Wij evalueren regelmatig en blijven luisteren naar ons publiek. Heb je ideeën voor de NOS? Stuur dan een email naar diversiteit@nos.nl en help ons de NOS van en voor iedereen te laten blijven.

Gerard Timmer
Algemeen Directeur NOS

PS: Voor degene die zich afvraagt waarom ik vandaag niets schrijf over het verwijderen van de NOS-logo’s op de SNG’s; dat heb ik woensdag al gedaan.

De week van Gerard Timmer

Algemeen Directeur NOS
2020 - week 42